Beschuldigden van Kepha Invest ook in België voor gerecht

Kepha Invest trok investeerders aan met het vooruitzicht op grote opbrengsten.
06/01/2021 - 13:57

De drie belangrijk daders van de Kepha Invest-zwendel, waarbij in ons land een 250-tal slachtoffers voor een bedrag van bijna 30 miljoen euro werden opgelicht, zijn doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Volgens Nicholas Ushinsky (Lexlitis), de vereffenaar van Kepha Invest, gaat het om Christian Ventisette, Pandolfo Pandolfi en de Argentijnse geestelijke Patrizio Benvenuti. De Corsicaan Christian Ventisette wordt beschouwd als het brein van de oplichtingzaak waarvan ook vele Belgische, vaak oudere katholieke beleggers het slachtoffer werden. Pandolfo Pandolfi was algemeen directeur en penningmeester van de Kepha Foundation.

De Argentijn Benvenuti is een katholieke prelaat en voormalig aalmoezenier bij de marine in Genua. Ook hij wordt vervolgd wegens zijn betrokkenheid bij fraude, het witwassen van geld en belastingontduiking. Benvenuti deed zich voor als vertrouweling van de overleden kardinaal Giuseppe Siri. Zo wist hij tussen 2007 en 2014 ook in ons land het vertrouwen van katholieke investeerders te winnen.

De investeringsmaatschappij Kepha Invest beloofde aan investeerders een opbrengst variërend van 5,5 tot 7,5 procent. Door de valse indruk te wekken dat er nauwe banden bestonden met het Vaticaan (waarbij soms zelfs werd beweerd dat het Vaticaan zich garant stelde om de investering terug te krijgen) wist Kepha voornamelijk het vertrouwen van senioren te winnen. De minimuminleg bedroeg telkens 50.000 euro per obligatie, met een looptijd van 5 jaar. In 2014 staakte Kepha Invest, een naamloze vennootschap gespecialiseerd in beleggingen in residentieel vastgoed met de hoofdzetel in Rome, de uitbetaling van de rente op de obligatieleningen. Daarna volgde het failliet. Pas later werd duidelijk dat bij de zwendel geld werd witgewassen via een complex systeem van particulieren en bedrijven gevestigd in België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Zwitserland en de Verenigde Staten. Zo werd 283 beleggers, voornamelijk Belgen maar ook investeerders uit Frankrijk en Italië, een bedrag van 33,5 miljoen euro afhandig gemaakt.

Bron: La Denière Heure/TP24/Corriere della Sera