Beschuldiging van misbruik tegen bisschop van La Rochelle
Volgens de Franse krant La Croix en de tijdschriften La Vie en Famille Chrétienne start het parket van Parijs een vooronderzoek tegen bisschop Georges Colomb, de huidige bisschop van La Rochelle en Saintes. Hij wordt verdacht van een poging tot aanranding van een jongvolwassen man in 2013, toen hij nog overste generaal was van de Buitenlandse Missies van Parijs (MEP, Missions étrangères de Paris). Het slachtoffer, een jonge katholiek uit de Elzas, verbleef tijdens zijn studententijd af en toe in het huis van de MEP aan de rue du Bac in Parijs. Het onderzoek ging van start op basis van een rapport van de misbruik- en herstelcommissie (CRR) van de Conferentie van Religieuzen van Frankrijk (Corref). Ook Gilles Reithinger, de hulpbisschop van Straatsburg, komt daarbij in opspraak. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij de feiten niet aan de kaak heeft gesteld. Bisschop Georges Colomb kondigde aan dat hij paus Franciscus zal vragen om tijdelijk een beheerder aan te stellen voor het bisdom.
Bisschop Georges Colomb verwerpt de beschuldigingen
Bisschop Georges Colomb publiceerde kort na de bekendmaking een persverklaring waarin hij de beschuldiging krachtig afwijst en benadrukt dat hij tot op heden ook niet door het gerecht werd benaderd. Ik druk mijn verbazing en onbegrip uit over deze lasterlijke beschuldigingen en ontken ze krachtig. De voorzitter van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF), Éric de Moulins-Beaufort, dringt in een verklaring aan op respect voor het vermoeden van onschuld voor beide bisschoppen: De beschuldigingen zijn ernstig. Beiden ontkennen nadrukkelijk de feiten beschreven in de artikelen die op dinsdag 13 juni zijn gepubliceerd. De stem van slachtoffers moet worden gehoord; de rechten van de verdediging, gerespecteerd. Het is aan de onderzoekers om de waarheid te achterhalen.
300.000 schadevergoeding in Duitsland
Een Duitse rechtbank heeft het aartsbisdom Keulen dinsdag veroordeeld tot het betalen van 300.000 euro schadevergoeding aan een slachtoffer van herhaaldelijk seksueel misbruik door een priester in de jaren zeventig. De inmiddels 62-jarige eiser verklaarde dat hij meer dan 300 keer werd misbruikt door een rooms-katholieke priester. Volgens de woordvoerster van de regionale rechtbank van Keulen had hij een schadevergoeding van 750.000 euro gevraagd. Het aartsbisdom Keulen heeft het misbruik in de rechtbank nooit betwist. Daarop oordeelden de rechters dat de beschuldigingen waar waren. Het aartsbisdom Keulen doet geen beroep op de verjaringstermijn.
Bron: La Croix/Aleteia