Bestrijd je wel vrouwendiscriminatie met ‘gender’ in wetteksten?

De Europese koepel van katholieke gezinsorganisaties Fafce waarschuwt ervoor dat ‘gender’ ‘geslacht’ vervangt in strijd tegen loonkloof.
07/04/2022 - 15:40

 

De Federation of Catholic Family Associations in Europa (Fafce), de koepel van katholieke gezinsorganisaties in Europa, is erg bezorgd omdat de Commissie Werk en Sociale Zaken van het Europese Parlement de plenaire vergadering van dat parlement buitenspel zet in de bespreking van een verslag over een voorstel van richtlijn van de Europese Commissie, die loontransparantie binnen de ondernemingen wil bevorderen in de strijd tegen de loonkloof. Haar rapport gaat meteen voor overleg naar allerlei andere Europese overlegorganen, zonder eerst voorwerp te hebben uitgemaakt van een debat onder de 705 Europarlementsleden.

Dat salarisverschillen tussen mannen en vrouwen beter bestreden worden als daar transparantie is, daar is iedereen het over eens.

Genderidentiteit

Maar de parlementscommissie stelt nu voor in de richtlijn systematisch ‘mannen’ en ‘vrouwen’ te vervangen door ‘bepaalde genderidentiteit’. Wat is de betekenis van een wettekst tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen, als de vrouwen er niet eens meer in vermeld worden?, vraagt de Fafce zich af. Haar voorzitter, Vincenzo Bassi, stelt uitdrukkelijk dat dit geen louter ideologische of formele kwestie is. Het risico is groot dat deze tekst de strijd tegen de lagere lonen van vrouwen – en vooral dan van moeders – moeilijker maakt. Een Europese richtlijn moet in nationale wetgeving omgezet worden; dit kan dus precedentswaarde hebben.

Ons land heeft geen vertegenwoordigers in de Fafce, want zowel de Gezinsbond als de Ligue des Familles zijn inmiddels pluralistisch.