Betogers willen dat Aya Sofia opnieuw moskee wordt

Turkse ultranationalisten en religieuze fanatici hebben dit weekend gevraagd dat de Aya Sofia opnieuw een moskee wordt
15/05/2017 - 16:17

Dit weekend hebben duizenden Turkse nationalisten en ultrareligieuze demonstranten van de jongerenorganisaties AGD en MGV op het Sultan-Ahmedplein in Istanbul geëist dat de Aya Sofia opnieuw moskee wordt.

De kerk werd na de verovering van Constantinopel al eens een eerste keer als moskee gebruikt. Die functie vervulde het gebouw gedurende 481 jaar. Volgens Turkse media scandeerden de betogers Open de moskee. Voor vele betogers staat de heropening van het gebouw symbool voor de heropstanding van het Ottomaanse Rijk onder de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul
Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul © Istanbul hotels

De Hagia Sophia of Aya Sofia (Heilige Wijsheid), de wereldberoemde voormalige paleiskerk, werd in 537 door de Byzantijnse keizer Justinianus gebouwd. Tot aan de val van Constantinopel was de kerk het grootste gebouw in het Christendom. Na de verovering van Constantinopel in 1453 door de Ottomanen werd ze omgevormd tot moskee. Sinds 1935 heeft het imposante monument in Istanbul, dat jaarlijks door een miljoen mensen wordt bezocht, de status van museum. De Unesco erkende het gebouw in 1985 als werelderfgoed.

Bron: Katholisch.de