Bezoek gebedshuizen van verschillende religies vanuit luie zetel

Aan de hand van korte filmpjes brengen PARCUM en KADOC voor het eerst het rijke erfgoed van de erkende erediensten in Vlaanderen in kaart.
10/09/2020 - 11:37
Op bezoek in de moskee van Leuven
Op bezoek in de moskee van Leuven © PARCUM

Hoe ziet een moskee er vanbinnen uit? Welke rituelen zijn belangrijk in de joodse eredienst? En wat is de betekenis van iconen voor orthodoxe christenen? Dat en veel meer valt te ontdekken tijdens een virtuele kennismaking met het erfgoed van de verschillende erediensten in Vlaanderen.

Het religieuze erfgoed in Vlaanderen is de voorbije decennia almaar diverser geworden. Het project Hemelsbreed: divers religieus erfgoed in Vlaanderen, een initiatief van PARCUM en KADOC (Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven), brengt het erfgoed en de erfgoednoden van de verschillende erkende erediensten in Vlaanderen voor het eerst volledig in kaart. Ze focussen daarbij op de anglicaanse, de islamitische, de israëlitische, de orthodoxe en de protestants-evangelische eredienst. Voor de rooms-katholieke eredienst werd een dergelijk onderzoek eerder al uitgevoerd.

Boeiende mix van erfgoed

De superdiverse samenleving van vandaag is een realiteit die almaar duidelijker wordt, zegt Julie Aerts, adviseur religieus erfgoed van PARCUM. In deze samenleving zijn dan ook een veelheid van religies en levensbeschouwingen zichtbaar. Alle groepen en culturen brengen immers hun eigen geloof, tradities en gebruiken mee. Dit leidt tot een boeiende mix van erfgoed want alle groepen ‘produceren’ ook op de een of andere manier erfgoed. Zowel voor de eigen werking als voor de bredere maatschappij, is het belangrijk om zorg te dragen voor dit diverse erfgoed.

Hemelsbreed introduceert je in de boeiende wereld van het divers religieus erfgoed dat Vlaanderen rijk is. Via korte filmpjes maak je kennis met de anglicaanse kerk van Knokke, de synagoge van Oostende, de moskee van Zele, de protestants-evangelische kerk van Deurne, de orthodoxe kerk van Leuven en de rooms-katholieke kerk in Sint-Truiden.

Meer weten? Ontdek hier vanaf Open Monumentendag (zondag 13 september) zes filmpjes.