Bezoekerscentrum Lam Gods genomineerd voor ‘Oscar museumwereld’

De unieke aanpak van het bezoekerscentrum rond het Lam Gods in Gent krijgt nu ook internationale erkenning. 
11/03/2022 - 14:28
Het pronkstuk van het bezoekerscentrum is uiteraard het Lam Gods, dat nu in een geklimatiseerde vitrine staat.
Het pronkstuk van het bezoekerscentrum is uiteraard het Lam Gods, dat nu in een geklimatiseerde vitrine staat. © Art in Flanders, Cedric Verhelst

Het nieuw bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs, dat zowel bij de bezoekers als kunstkenners grote waardering geniet, is nu ook internationaal genomineerd voor de prestigieuze Museum en Heritage Award in de categorie Internationale Tentoonstelling van het Jaar. Het museumproject rond het bekende schilderij het Lam Gods van de broers Van Eyck werd door het Belgische bedrijf Alfavision, in nauwe samenspraak met Toerisme Vlaanderen en de kerkfabriek, uitgewerkt voor de Gentse Sint-Baafskathedraal. De winnaars worden op woensdag 11 mei 2022 bekendgemaakt. De onderscheiding, soms bestempeld als de Oscar van de Museumwereld, wordt sinds 2003 toegekend. 

Trendsetter

De museale bezoekerservaring start in de crypte. Bezoekers worden rondgeleid met een persoonlijke virtuele digitale assistent, met inzet van een AR-bril of AR-tablet. Dankzij het gebruik van technologie wordt een extra en unieke beleving gecreëerd, die met levendige verhalen wordt gecombineerd. Op die manier worden alle zintuigen aangesproken als voorbereiding op het aanschouwen van het meesterwerk van Hubert en Jan Van Eyck.

De nominatie voor de ‘Oscars van de museumsector’ maakt duidelijk dat de unieke aanpak ook internationaal als toonaangevend wordt beschouwd.

Hoge bezoekerstevredenheid

Het bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs is een van de speerpunten van het Vlaamse Meestersprogramma (periode 2018-2020), geïnitieerd vanuit Toerisme Vlaanderen. Ben De Vriendt, die het project vanuit Toerisme Vlaanderen coördineerde, is fier op dit project dat van Eycks revolutionaire schildertechnieken tot leven brengt via revolutionaire digitale technieken van vandaag. Het resultaat is een baanbrekende en innovatieve realisatie op het vlak van kunst- en erfgoedbeleving in Vlaanderen. De nominatie voor de Museum + Heritage Award bevestigt wat de bezoekersgegevens ons leren: uit enquêtes afgenomen bij bezoekers blijkt dat dit project een ongezien hoge bezoekerstevredenheid genereert.

Vruchtbare samenwerking

Volgens kanunnik en historicus Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal, is de nominatie een internationale erkenning voor het project dat door alle betrokkenen als een succesverhaal wordt ervaren en dat een heel ruim publiek op maat aanspreekt. Voor ons, als beheerders van een unieke religieuze kunstschat, is het een grote meerwaarde het verhaal van de kathedraal en het Lam Gods ruim te kunnen verspreiden. In negen talen bereiken we diverse doelgroepen, met een korte of een lange tour, met een versie voor families, voor mensen met een visuele beperking, voor specialisten ... Wij zijn dan ook erg trots dat we op de shortlist van de Museum + Heritage awards prijken.

Lees meer over de Museum + Heritage awards