Bezoekersrecord voor Mont Saint-Michel in Normandië
In de voorbije maand mei werd een recordaantal bezoekers geregistreerd op de Mont Saint-Michel, de voormalige benedictijnenabdij op een rots in Normandië. Op de vrijdag van het verlengde Hemelvaartweekend moest de toeristenstroom zelfs onderbroken worden. En dat is nooit eerder gebeurd in de geschiedenis, meldt de Franse krant La Croix. Het succes wordt verklaard door een combinatie van het goede weer en de viering van de duizendste verjaardag van de bouw van het gotische gedeelte van de abdij.
Voor het hele Hemelvaartweekend loopt het bezoekersaantal op tot 33.000 bezoekers.
Thomas Velter, beheerder van de openbare instelling van Mont-Saint-Michel en de abdij:
Gelukkig blijft het probleem van overbevolking door toeristen beperkt tot enkele dagen per jaar.
Jaarlijks krijgen wij gemiddeld 2,8 miljoen gasten op bezoek, van wie 1,3 miljoen voor de abdij. Maar wij blijven hen een goede ontvangst garanderen. Door lage parkeertarieven ’s avonds, proberen wij ook het bezoek beter te spreiden. De site is noch een museum noch een pretpark waarvan wij de poorten kunnen sluiten. Het is een open ruimte en een dorp.
Ook als geestelijk centrum blijft het heiligdom van de Mont Saint-Michel actief. De zorg daarvan is al enkele jaren toevertrouwd aan de Monastieke Gemeenschap van Jeruzalem en sinds vorig jaar aan twee priesters van de Saint-Martin-gemeenschap. Volgens de bisschop van Coutances en Avranches, mgr. Laurent Le Boulc'h, is die pastorale en spirituele inzet met een actieve gemeenschap het logische gevolg van het succes van de Mont Saint-Michel.
Volgens de legende werd de gemeenschap op de Mont Saint-Michel al omstreeks 700 gesticht door de heilige Aubert, bisschop van Avranches. Hij trok naar de berg, toen nog door bos omringd, om er in eenzaamheid te bidden. In de 9de eeuw en de eerste helft van de 10de eeuw waren er op het rotseiland slechts een kerkje en enkele kanunniken. De benedictijnse monniken vestigden zich in 966 op de rots. In 1204 werd brand gesticht in het dorp. Dat leidde tot de bouw van het gotisch gedeelte van de abdij tussen 1211 en 1228, dat bekend staat onder de bijnaam La Merveille.
Bron: La Croix