Bezorgdheid om 21-jarige Palestijnse studente

Door het ondoordachte optreden van het leger van Israël is de 21-jarige Layan Nasir uitgegroeid tot een symbool van de willekeur bij arrestaties.
26/08/2021 - 09:00
Layan Nasir
Layan Nasir © Familie van Layan Nasir

Op de Westelijke Jordaanoever, maar ook elders in Israël en de Palestijnse gebieden, heerst grote bezorgdheid over het lot van de jonge Palestijnse christelijke studente Layan Nasir. De 21-jarige universiteitsstudente en lid van de anglicaanse Sint-Pietersparochie in Birzeit werd op 7 juli bij een inval van Israëlitische militairen in haar ouderlijke woning gearresteerd. Recent werd zij door een Israëlische militaire rechtbank aangeklaagd.

Volgens mensenrechtenorganisaties wordt haar vooral kwalijk genomen dat zij lid zou zijn van een van een progressieve en vooral kritische studentenbeweging, waarvan ook andere leden gearresteerd zijn. De studentenenvakbond van de Universiteit van Birzeit (nabij Ramallah) is door dePalestijnse overheid erkend. Maar het Israëlitische leger bestempelt de groep als onwettig, hoewel de groep jongeren vooral tracht bij te staan bij praktische studentenaangelegenheden en actie voert voor het milieu. Dat zijn niet meteen activiteiten die een bedreiging vormen voor de staatsveiligheid van Israël. Mee daardoor is Nasir internationaal uitgegroeid tot een symbool van de willekeur bij de arrestaties van jonge Palestijnen.

Volgens de Palestijnse ngo Al-Haq maakt haar arrestatie ook duidelijk dat elke Palestijnse vereniging, zelfs onschuldige studentenverenigingen aan de universiteit, door Israël op elk moment kunnen uitgeroepen worden tot illegale verenigingen. Zo probeert men elk protest en elke kritische stem tegen het Israëlische beleid in de bezette Palestijnse gebieden het zwijgen op te leggen. Het is duidelijk dat dit maar moeilijk te verenigen valt met de in de Israëlische grondwet gegarandeerde vrijheid van vereniging, meningsuiting en het recht om studentenverenigingen te vormen. Volgens de Palestijnse ngo Addameer zijn invallen van het leger, ondervraging, willekeurige detentie en zelfs marteling onderdeel van een systematische campagne van het Israëlische leger om studentenactivisme het zwijgen op te leggen.

Bron: Church Times