Bezorgdheid over de christelijke aanwezigheid in Jeruzalem

Christenen in Jeruzalem staan onder grote economische druk, hebben gebrek aan politiek perspectief en zijn slachtoffer van Israëlische maatregelen.
03/04/2022 - 11:00
Jeruzalem met Klaagmuur en Gouden Koepelmoskee
Jeruzalem met Klaagmuur en Gouden Koepelmoskee © RR

Sami al-Yousef, de directeur-generaal van het Latijnse patriarchaat in Jeruzalem, is erg bezorgd over de teloorgang van de historische christelijke aanwezigheid in Jeruzalem. Hij vreest het ergste, tenzij er een radicale verandering komt in de politieke situatie. Al-Yousef is een Palestijnse christen waarvan de familie al eeuwen in Jeruzalem woont. In een gesprek met de Wereldraad van Kerken (WCC) legt hij uit dat er daarvoor verschillende redenen zijn. Feit is dat die christelijke aanwezigheid, onder meer door de aankoop van gebouwen van christenen door Joodse nationalisten in Oost-Jeruzalem, sterk is teruggelopen. Hij verwijst als voorbeeld naar de orthodoxe liturgie van het Heilige Vuur op Stille Zaterdag, het hoogtepunt van de orthodoxe paasvieringen. Traditioneel worden daarin de gevestigde families genoemd, maar vandaag wonen 6 van de 13 families niet meer in Jeruzalem. 

1 procent

Omwille van veiligheidsredenen worden almaar meer beperkingen opgelegd aan dit soort plechtigheden. Dat is opmerkelijk omdat er geen vergelijkbare beperkingen gelden voor andere religieuze gemeenschappen. Volgens Sami al-Yousef voelen de christenen, die nauwelijks nog 1 procent van de bevolking vertegenwoordigen, zich almaar minder thuis in Jeruzalem. Het christendom is ook steeds minder en minder vertegenwoordigd in het openbare leven in de stad. Er zijn dagen dat het lijkt alsof het karakter van de christelijke wijk bewaard is gebleven. Je wordt wakker terwijl je naar kerkklokken luistert en je gaat weer slapen terwijl je naar kerkklokken luistert. Maar de afgelopen jaren zijn er ook steeds meer veranderingen, waardoor het sociale en spirituele weefsel van de christelijke wijk in de Heilige Stad almaar verder wordt aangetast. Vooral dit jaar, als de grote feestdagen voor moslims en joden - de ramadan (vatsenmaand van de moslims) en Pessach (Joodse Pasen) - in dezelfde periode worden gevierd, zou Jeruzalem een stad moeten zijn die feestviert. Maar als Jeruzalem niet wordt gerespecteerd als een heilige ruimte, dan dreigt het ten onder te gaan aan geweld, haat en onrecht.

Ook de media-adviseur van de katholieke bisschoppen in het Heilige Land, Wadie Abunassar, is ervan overtuigd dat er ernstige redenen zijn om zich zorgen te maken over het afnemende aantal christenen in Jeruzalem. Wij zeggen telkens opnieuw dat Jeruzalem is toegewijd aan de drie religies: jodendom, christendom en islam. Daarom is het des te zorgwekkender dat een van die religies op het punt staat te verdwijnen. In periodes van instabiliteit vormen etnische of religieuze minderheden altijd de zwakste schakel. Zij dreigen als eerste te verdwijnen.

Bron: WCC