Bezorgdheid over discriminatie en agressie aan Oekraïense grens

Pax Christi Vlaanderen is ongerust over mogelijke discriminatie op basis van de nationaliteit of huidskleur aan de Oekraïens- Poolse grens.
01/03/2022 - 15:48
Caritas Polen helpt de vluchtelingen uit Oekraïne
Caritas Polen helpt de vluchtelingen uit Oekraïne © Caritas Polen

Pax Christi Vlaanderen is tevreden omdat Polen, Roemenië en andere EU-lidstaten al kort na de start van de Russische aanval lieten weten bereid te zijn om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Bovendien nam de EU de noodzakelijke en moedige beslissing om Oekraïners via een relatief eenvoudige procedure verblijf te geven in de unie. Dit zijn positieve signalen om mensen op de vlucht voor oorlog gecoördineerd en solidair op te vangen. Hopelijk wordt deze good practice ook toegepast nu en in de toekomst voor vluchtelingen uit andere crisissen, laat de Vlaamse vredesbeweging weten.

Ongerustheid

Maar volgens Olivier Forges van Pax Christi Vlaanderen zijn er ook redenen tot enige ongerustheid. De laatste uren en dagen bereiken ons echter almaar meer beelden, ook in onze eigen Vlaamse media, van Afrikaanse studenten en Indiase werknemers die in Oekraïne verbleven die de grootste moeite te hebben om de EU binnen te geraken. Ze worden o.a. aan de Oekraïens-Poolse grens geconfronteerd met agressie, discriminatie en moeten vele uren, soms dagen wachten alvorens de grens over te mogen. Sommigen keren noodgedwongen terug. Landgenoten moeten zich organiseren om hen over de grens te krijgen. De meeste berichten lijken erop te wijzen dat die taferelen zich in de eerste plaats afspelen aan de Oekraïense kant van de grens. Toch zijn er ook enkele getuigenissen die richting Poolse kant wijzen.

Signaal

Olivier Forges: Wij roepen onze premier Alexander De Croo en onze staatsecretaris Sammy Mahdi om deze problematiek op Europees niveau aan te kaarten en uit te klaren. Een signaal naar Oekraïne zelf is hierin een belangrijk element. Het kan niet zijn dat er op basis van nationaliteit of huidskleur gediscrimineerd wordt over wie al dan niet eerst in veiligheid mag zijn. Concreet dringen wij erop aan dat alle mensen van alle nationaliteiten die op dit moment in Oekraïne verblijven de EU binnen kunnen komen en hier (tijdelijk) onderdak vinden. Wij dringen er ook op aan dat er aandacht is voor mogelijks nieuwe politiek vluchtelingen uit Rusland en met name mensen die moeten vluchten vanwege hun weerstand tegen oorlog. Wij vragen dat onze regering snel schakelt wanneer het over concrete opvang gaat. De laatste maanden bleek opvang voor asielzoekers geen evidentie. Daardoor moesten velen op straat slapen.

Bron: Pax Christi