Bianchi start 15 km verderop nieuwe gemeenschap

De bekende Italiaanse monnik en auteur Enzo Bianchi was eerder uit de gemeenschap van Bose gezet.
11/09/2023 - 15:24
Enzo Bianchi
Enzo Bianchi © Marco Calvarese/SIR

Enzo Bianchi, die in 1965 een oecumenische kloostergemeenschap was opgestart in Bose (Piemonte), richt de nieuwe kloostergemeenschap van ‘Casa Madia’ op in de stad Albiano d'Ivrea. De nieuwe gemeenschap bestaat uit 5 mannen en 2 vrouwen. Enzo Bianchi, die bekend is door zijn vele lezingen over het monastieke leven in ons land, kondigt aan dat hij zelf geen prior zal worden van de nieuwe gemeenschap.

Bianchi raakte bekend als stichter van de monastieke gemeenschap van Bose, die later ook een baanbrekende rol zou vervullen bij de dialoog met de orthodoxe kerken. Hij is tevens bekend door zijn vele boeken. Bose kreeg in 1983 kerkelijke erkenning. Vandaag telt de monastieke gemeenschap van Bose nog 80 mannen en vrouwen van verschillende christelijke kerken en tradities. 


Verbanning

Enzo Bianchi werd in 2017 opgevolgd als prior van de gemeenschap. Na conflicten met zijn opvolger werd hij op het bevel van het Vaticaan uit de gemeenschap gezet. Volgens het decreet dat werd ondertekend door kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin had die verwijdering te maken met kerkelijke discipline en gehoorzaamheid. Bianchi weigerde aanvankelijk de gemeenschap te verlaten.

Zijn nieuwe gemeenschap van Casa Madia is veel kleiner en ze heeft ook een gastenverblijf en een eigen boerderij. Het nieuwe klooster ligt op 15 minuten rijden van de oorspronkelijke kloostergemeenschap van Bose.

Bron: Avvenire/Kathpress.at