Biecht per telefoon telt niet

Grootpenitentiaris kardinaal Mauro Piacenza neemt elke twijfel over de geldigheid van de biecht per telefoon weg.
12/12/2020 - 11:00

Kardinaal Mauro Piacenza, de grootpenitentiaris van de Apostolische Penitentiarie, onderstreept in L'Osservatore Romano dat een absolutie die na een telefonische biecht werd gegeven niét geldig kan zijn. In feite ontbreekt de werkelijke aanwezigheid van de boeteling. Ik geloof niet dat de absolutie door elektrische trillingen kan worden overgedragen.

Kardinaal Piacenza pleit ervoor dat priesters gelovigen in deze uitzonderlijke tijden, en vooral bij ernstige gevallen waarin de patiënten op de rand van de dood staan, zo veel mogelijk tegemoet komen. Desnoods door collectieve voorzieningen aan ingangen van ziekenhuizen. Het moet mogelijk zijn om met respect voor de gezondheidsmaatregelen en desnoods met gebruik van technische middelen de stem te versterken van de priester om de absolutie in de fysieke nabijheid van de gelovige te verstrekken.

Tot slot herinnert de grootpenitentiaris eraan dat een eucharistieviering op televisie niet de plaats mag innemen van de zondagse eucharistie waarbij de gelovigen ook persoonlijk bij de kerkdienst aanwezig zijn, al blijven er natuurlijk situaties waarin gelovigen niet naar de dienst kunnen gaan.

Bron: OSR/Vaticannews.va