Bijbel eindelijk toegankelijk in braille en Daisy-luistervorm
Luisterpuntbibliotheek en Blindenzorg Licht en Liefde stelden vandaag in het Grootseminarie in Brugge de Luisterbijbel voor. De Willibrordvertaling uit 1995 werd daarvoor als basiswerk genomen. Op de voorstelling was onder meer senator Steven Vanackere (CD&V) aanwezig, als trouwe vrijwilliger bij Luisterpuntbibliotheek.
Een boek om te beluisteren
Voor de gelegenheid liet mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, zich interviewen door de senator. Die wilde van hem weten of hij - zeker met zijn bezoek aan vluchtelingen in Noord-Irak vers in het geheugen - het Oude Testament eigenlijk wel graag leest, toch een boek vol oorlog en gruweldaden. Het antwoord van de bisschop verraste hem.
Om 2 redenen lees ik het Oude Testament heel graag: het verbindt ons met de joodse traditie en het is een heel aards boek. Mgr. De Kesel
Mgr. De Kesel legde uit: De Bijbel is geen louter spiritueel boek, dat zegt hoe mensen vroom moeten leven. Het is allereerst de geschiedenis van een volk, met zijn wel en wee, en hoe God daarmee een relatie aanknoopt. Ja, er staan verheven teksten in, maar ook vloekpsalmen. Die maken ons duidelijk dat alle gevoelens mogen van God. Het belangrijkste is dat je met Hem in gesprek blijft. Voor christenen is Jezus de sleutel om het woord van God te begrijpen.
Een andere quote van mgr. De Kesel was wel heel toepasselijk op deze voorstelling van de luisterbijbel:
De Bijbel is geen boek, maar een Woord. Mgr. De Kesel
God heeft niets geschreven. Wel lezen we: Zo spreekt de Heer. De Bijbel is dus allereerst bedoeld als een boek om naar te luisteren.
Leerlingen van Instituut de Kade - Spermalie vatten de daad bij het woord en lazen voor uit de braille- en Daisy-versie van de Bijbel.
Een titanenwerk
De Bijbel omzetten naar Daisy-luistervorm en braille was een titanenwerk, dat van start ging midden 2013. Na een oproep in Kerk & Leven meldden zich 200 vrijwillige inlezers. 25 daarvan slaagden voor de stemproef en spraken in totaal 73 bijbelboeken in.
- De hele Luisterbijbel via Daisy uitlezen kost 5 dagen en nachten, in totaal 128 uur en 16 minuten. Samen is dat goed voor 12 cd's.
- Wie de brailleversie thuis wil, houdt best 3 meter plaats vrij. Het printen ervan nam 4 uur tijd in beslag. Achter elkaar nemen de bladen 1 km in beslag.
- De luisterbijbel is niet alleen in braille en Daisy verkrijgbaar, maar kan ook online gelezen (beluisterd) worden (downloaden en streamen).
Ontdek de website van Luisterpuntbibliotheek.