Bijbelgeschriften allicht ouder dan gedacht

Een groep Israëlische wetenschappers onderzocht keramische scherven met de modernste technieken en besluit dat de Bijbel allicht ouder is dan gedacht.
16/04/2016 - 10:05

Geletterdheid was in Israël al veel vroeger ruim verspreid en ook de eerste Bijbelse geschriften zijn allicht veel ouder dan gedacht. Dat concludeert een groep joodse geleerden op basis van onderzoek van 2.600 jaar oude inscripties. Zij bestudeerden 16 inscripties op eeuwenoude keramische scherven uit een oud fort in de Israëlische stad Arad. De wiskundigen, archeologen en een natuurkundigen dateren de inscripties op minstens honderd jaar voor de Babylonische Ballingschap. Het is het eerste empirische bewijs dat de Bijbel wellicht ouder is dan algemeen werd aangenomen.

Honderd jaar voor de val van de eerste tempel

Volgens de Israëlische archeoloog Israel Finkelstein werd tot voor kort aangenomen dat de eerste Bijbelse teksten na de Babylonische belegering van Jeruzalem in 586 voor Christus werden opgesteld. Nebukadnezar II had de eerste tempel in Jeruzalem vernield en vele joden werden verbannen naar Babylon. Er werd verondersteld dat deze joden zonder tempel en ver van hun huis Bijbelse teksten begonnen neer te schrijven om hun verleden en geschiedenis vast te leggen. Finkelstein is lid van het team van de Universiteit van Tel Aviv dat de keramische scherven onderzocht en dat onlangs zijn resultaten in het Amerikaanse wetenschappelijke vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences publiceerde.

Identificatie met de modernste technieken

Voor de bepaling van de datum werd dezelfde techniek gebruikt van inlichtingendiensten en banken om handtekeningen te dateren. Het onderzoek leerde dat de scherven van een militair fort uit het koninkrijk Juda door minstens zes verschillende personen werden gemaakt. Geletterdheid was toen dus veel ruimer verspreid dan gedacht.

Dankzij multispectrale beeldvorming werden vervaagde Hebreeuwse letters en woorden vrij precies geïdentificeerd. Daarna werd de verschillende handschriftstijlen met de hulp van computer geïdentificeerd. De inscripties hadden betrekking op militaire uitgaven en troepenbewegingen. Op basis van de inscripties en de afgelegen ligging van het fort concluderen de wetenschappers dat ook sommige Bijbelteksten toen al moeten geschreven zijn.

Bron: I24News

 

© i24News