Bijdrage van onze mantelzorgers is onbetaalbaar

In 2020 werden meer dan 170.000 Vlamingen geregistreerd als mantelzorger.
23/06/2021 - 15:46
Ons Zorgnetwerk pleit voor meer flexibiliteit in de mantelzorg
Ons Zorgnetwerk pleit voor meer flexibiliteit in de mantelzorg © Ons Zorgnetwerk

In 2020 werden in Vlaanderen 171.740 mantelzorgers geregistreerd in het kader van de Vlaamse Sociale Bescherming. Dat zijn er 13.636 meer dan twee jaar eerder. Zij nemen de zorg en ondersteuning op zich voor 148.824 chronisch zieken, mensen met een beperking en andere zorgbehoevenden in hun directe omgeving. Het blijven vooral echtgenoten, partners en (schoon)dochters die de taak van mantelzorger opnemen, veelal tussen de leeftijd van 45 en 64 jaar, constateert Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, die de cijfers opvroeg bij minister Wouter Beke.

Volgens Katrien Schryvers is het duidelijk dat het aantal mantelzorgers in Vlaanderen blijft stijgen. Vorig jaar werden 13.636 mantelzorgers (+8,6 procent) en 14.322 zorgbehoevenden (+10,6 procent) meer geteld dan twee jaar eerder. Toch blijven er zonder twijfel  nog vele mantelzorgers, jong en oud, onder de radar.

De christendemocraten willen zich inzetten voor een opwaardering van het statuut van de mantelzorger en de opvolging van hun mentale welzijn. Zij verdienen de best mogelijke ondersteuning, zegt Katrien Schryvers. De bijdrage van de mantelzorgers aan onze samenleving is onbetaalbaar. Tijdens de coronacrisis is heel duidelijk gebleken hoe belangrijk het is dat mensen zorg opnemen voor mekaar. Op die manier kan wie zorg nodig heeft, langer thuis en in de eigen omgeving blijven wonen. Bovendien krijgen mensen het liefst zorg van wie hen nabij is. Wat mantelzorgers doen, maakt echt een groot verschil voor iedereen die (soms) wat extra hulp nodig heeft.