Bijzonder: 21 koptische heiligen herdacht in katholieke liturgie

Het zijn de eerste gemeenschappelijke heiligen tussen de koptisch-orthodoxe en de katholieke Kerk sinds 451. Ze stierven in 2015 als martelaar.
15/02/2024 - 14:11

Op 15 februari 2015 werden 21 gastarbeiders, waarvan 20 koptisch-orthodoxe Egyptenaren en 1 Ghanees, op een strand in Libië gedwongen te knielen in oranje overalls. Enkelen onder hen riepen uit: 'Ya Rabb Yesua!' (O Heer Jezus), waarna ze door aanhangers van IS werden onthoofd. Uit de video die IS verspreidde, bleek duidelijk dat ze geëxecuteerd werden omdat ze christen zijn.

Zes dagen later nam Tawadros II, paus van Alexandrië en hoofd van de koptisch-orthodoxe Kerk, hun namen op in het 'Synaxarion', hun kalender van heiligen en martelaren. 

In een gebaar van eenheid en solidariteit kondigde paus Franciscus op 11 mei 2023 in het bijzijn van Tawadros II aan dat deze 21 koptisch-orthodoxe heiligen ook worden toegevoegd aan het 'Martyrologium Romanum', de officiële (hoewel onvolledige) lijst van martelaren en heiligen van de katholieke Kerk. 

Het zijn de eerste gemeenschappelijke heiligen tussen de koptisch-orthodoxe en de katholieke Kerk sinds de kerkscheuring van de 5de eeuw. 

Wat betekent dit voor de katholieke liturgie?

De 21 zijn heiligen van de katholieke Kerk en kunnen herdacht worden op 15 februari in de Romeinse ritus. Dat kan tijdens de eucharistieviering, maar ook in het getijdengebed. Het is een optionele gedachtenis, geen verplicht feest. 

Hun namen zijn: Milad Makeen Zaky, Abanoub Ayad Attiya, Maged Soliman Shehata, Youssef Shukry Younan, Kyrillos Shukry Fawzy, Bishoy Estefanous Kamel, Samuel Estefanous Kamel, Malak Ibrahim Sinout, Tawadros Youssef Tawadros, Girgis Milad Sinout, Mina Fayez Aziz, Hany Abdel -Messih Saleeb, Bishoy Adel Khalaf, Samuel Alham Wilson, Ezzat Bishri Naseef, Lucas Nagati, Gaber Munir Adly, Essam Baddar Samir, Malak Farag Abram, Sameh Salah Farouq en Matthew Ayariga. 

Bron: Aleteia (Engels) - Vaticaan (Engels) - Wikipedia (Duits)

Paus Franciscus ontmoet patriarch Tawadros II op 11 mei 2023 en kondigt aan dat 21 koptisch-orthodoxe heiligen en martelaren ook worden toegevoegd aan de katholieke lijst van martelaren
Paus Franciscus ontmoet patriarch Tawadros II op 11 mei 2023 en kondigt aan dat 21 koptisch-orthodoxe heiligen en martelaren ook worden toegevoegd aan de katholieke lijst van martelaren © Vatican Media/Dicastery for Communication