Biograaf van Benedictus XVI uit felle kritiek op Franciscus

Peter Seewald hekelt onder meer Franciscus’ ‘kille’ homilie tijdens de begrafenis van Benedictus XVI en de ‘brutale vernedering’ van diens secretaris.
27/07/2023 - 15:05
Peter Seewald met paus Benedictus XVI
Peter Seewald met paus Benedictus XVI © Vatican Media/OSR

De Duitse journalist en biograaf van Benedictus XVI Peter Seewald formuleert in een interview felle kritiek op paus Franciscus. Seewald zegt dat hij zich niet van de indruk kan ontdoen dat Franciscus wil breken met de erfenis van zijn voorganger.

Seewald: ‘Hoewel de woorden van Franciscus tegenover zijn voorganger altijd vriendelijk waren, en hij ook de deugden en intelligentie van Ratzinger erkende moeten wij ons vandaag afvragen of dit slechts woorden waren.’

Seewald verwijst onder meer naar de ‘kille’ homilie van paus Franciscus tijdens de begrafenis van Benedictus XVI. Die preek stond volgens Seewald in schril contrast met de warme woorden van Ratzinger tijdens de requiemmis voor diens voorganger Johannes Paulus II. 

Seewald is ook niet te spreken over de recente benoeming van de nieuwe prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, toekomstige kardinaal Víctor Manuel Fernández. De biograaf verwijst naar Franciscus’ persoonlijke brief aan Fernández, waarin Seewald kritiek meent te lezen van de paus op zijn voorganger.

Recenter was er ook ‘de brutale en openbare vernedering’ van Georg Gänswein, die jarenlang de persoonlijke secretaris was van de Duitse paus.

De Duitse theoloog Joseph Ratzinger (Benedictus XVI) was in 1971 met onder anderen Hans Urs von Balthasar en Franz Greiner een van de oprichters van het internationaal theologisch tijdschrift Communio, dat ook een niet academisch publiek probeerde te bereiken. Zijn bekendheid als theoloog zorgde ervoor dat paus Joannes Paulus II de Duitser naar Rome haalde als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Uiteindelijk werd Ratzinger in april 2005 tot 265ste paus verkozen van de katholieke Kerk.

Bron: Kath.net/Alfa en Omega