Bisdom Breda neemt maandag afscheid van bisschop Ernst

Hubertus Cornelis Antonius Ernst (1917-2017) was van 1967 tot 1992 de achtste bisschop van het bisdom Breda.
23/05/2017 - 10:51
Bisschop Ernst
Bisschop Ernst © Wikipedia

De uitvaart van Hubertus Ernst, voormalig bisschop van het bisdom Breda,  vindt plaats op maandag 29 mei. Dat heeft het Nederlandse bisdom bekendgemaakt. Na de pontificale uitvaart om 11.00 uur in de H. Antoniuskathedraal, volgt de bijzetting in het graf van de bisschoppen van Breda op de begraafplaats Zuylen. De Nederlandse bisschop overleed vrijdagavond 19 mei op honderdjarige leeftijd.

Mgr. Ernst was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda. Hij was de achtste bisschop van Breda. Hubertus Cornelis Antonius Ernst werd op 8 april 1917 geboren. Zijn ouders hadden een bakkerij. In 1941 werd hij tot priester gewijd. Vanaf 1947 tot 1957 doceerde hij moraaltheologie aan het grootseminarie Bovendonk. In 1962 werd hij vicaris-generaal van het bisdom Breda. Na het overlijden van bisschop De Vet benoemde paus Paulus VI hem tot bisschop van Breda. Twee jaar na het einde van het Tweede Vaticaans Concilie, op 17 december 1967, werd hij tot bisschop gewijd.

Bisschop Ernst, die bisschop was tijdens een periode van sterke kerkelijke veranderingen, stond bekend als een hervormingsgezinde bisschop en een man van de dialoog. In een periode waarin de volkskerk steeds sterker afbrokkelde zette hij zich in voor de uitvoering van de besluiten van Vaticanum II. Beleidsmatig legde hij de nadruk op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van priesters en leken voor de verdere voortgang van geloof en Kerk. Op het einde van zijn episcopaat droeg hij de gedachte uit dat de Kerk in Nederland in een missionaire situatie was gekomen en zij in de samenleving een minderheid was geworden. De Kerk moest zich ontwikkelen tot een milieu van geloof waarin mensen door taal, liturgie en het gedrag van gelovigen konden zien wat het geloof inhield. Deze Kerk moest zich karakteriseren door diaconale inzet.

Als voorzitter van Pax Christi Nederland speelde hij een beslissende rol bij de steun van Pax Christi en de katholieke Kerk in brede zin aan de IKV-campagne Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland! Bisschop Ernst had ook een bijzondere zorg en aandacht voor de priesteropleiding. In 1983 richtte hij de Priesteropleiding Bovendonk op, bedoeld voor mannen die op latere leeftijd priester wilden worden. Op 26 november 1994 werd hij opgevolgd door bisschop Muskens.

Bron: Bisdom Breda