Bisdom Breda schort opleiding voor late roepingen op

Het bisdom Breda heeft zich 39 jaar lang ingezet voor de vorming van kandidaat-priesters op latere leeftijd.
12/12/2022 - 14:21
Bovendonk
Bovendonk © Bisdom Breda

De Priester- en Diakenopleiding Bovendonk (PDOB) stopt aan het einde van dit academische jaar 2022-2023 voorlopig met het studie- en vormingsaanbod voor mannen die zich op latere leeftijd geroepen weten om priester of diaken te worden. De opleiding in Bovendonk (Noord-Brabant) ging 39 jaar geleden van start. Door de jaren heen hebben  zes bisdommen en een aantal religieuze congregaties gebruik gemaakt van het opleidingsaanbod.

De opleiding wordt gestopt, omdat het aantal studenten na dit studiejaar beneden een verantwoord minimum is gedaald. Daardoor wordt de vorming feitelijk onmogelijk. Het wordt ook almaar moeilijker om docenten te vinden. Bovendien staan de kosten van de huur, de docenten en de overhead niet langer in verhouding tot het aantal studenten. 

Met de betrokken studenten en verantwoordelijken uit hun bisdom zal zorgvuldig gekeken worden naar het resterende studie- en vormingstraject, zodat zij dat elders kunnen voortzetten. De Priester- en Diakenopleiding Bovendonk denkt voorzichtig aan een doorstart in een andere vorm en blijft open staan voor nieuwe aanmeldingen van mannen die zich geroepen weten. Ook blijft ze de navorming van gewijde priesters en permanente diakens behartigen.

Bron: PDOB