Bisdom Luik brengt encycliek Laudato sí in de praktijk

​Het bisdom Luik wil concreet bijdragen aan een door de encycliek Laudato sí geïnspireerde 'ecologische bekering' en heeft al een ‘groene referent'.
29/01/2021 - 12:26

In de geest van de groene encycliek Laudato Si’, waarin paus Franciscus oproept tot een ecologische bekering, heeft het bisdom Luik met Joachim Lesne sinds september vorig jaar een referent integrale ecologie. Het is zijn taak om in zijn bisdom de pauselijke aanbevelingen daadwerkelijk in de praktijk te brengen om de schepping en ons gemeenschappelijk huis te beschermen.

Joachim Lesne modereert een Laudato sí-vergadering in het bisdom Luik
Joachim Lesne modereert een Laudato sí-vergadering in het bisdom Luik © VaticanNews

Sinds zijn aanstelling worden door het bisdom Luik, in samenwerking met de salesiaanse jongerenbeweging, onder meer maandelijks videoclips voorgesteld met concrete en praktische ideeën over ecologie en aanverwante kwesties, gebaseerd op een thema geïnspireerd door Laudato sí. De benoeming van Joachim Lesne als diocesane referent ecologie is het resultaat van de werkgroep Chrétiens en Transition (Christenen in Verandering), die al in 2017 van start ging. Hun streven kreeg onder meer gestalte in oecumenisch gebed, natuurwandelingen en gebeds- en eucharistievieringen gewijd aan Laudato si’.

Maandelijks wordt in een video, die vooral op jongeren is gericht, een concrete idee voor een duurzamere en groene wereld voorgesteld.  

Per 1 september 2020 is Joaquim Lesne, die een diakenopleiding volgt, belast met het in de praktijk brengen van de encycliek Laudato Si en het bevorderen van een ecologische transitie. Intussen hebben ook al enkele concrete projecten, waarbij solidariteit en ecologie hand in hand gaan, vorm gekregen. Het Bethelproject, waarin een ​​tiental mensen die door het leven niet gespaard bleven, worden opgevangen om hen opnieuw in de samenleving te integreren, ging al vóór zijn komst van start. Onderdeel van dat project – naast momenten van samenzijn, gebed en creatieve activiteiten – is het werk in de ecologische moestuin, volgens de principes van duurzaamheid en ethisch beheer. Intussen werd door de coöperatie Vent de Terre op een perceel van 2 hectare van de voormalige Karmel van Méhagne (Chaudfontaine), in samenwerking met Chemin Neuf, een project gestart voor de teelt van groenten en fruit. Volgens het bisdom Luik nemen zowel leken als religieuzen deel aan het project, die voor hun inbreng regelmatig een mand met groenten ontvangen.

Lees verder onder de videoclip. 

Nieuwe projecten

Eind 2020 werd in het bisdom Luik een nieuw project gestart om op een bescheiden, maar heel concrete en overal haalbare manier bij te dragen tot de bescherming van de schepping. De initiatiefnemers streven ernaar om in de tuinen van parochies, scholen, verenigingen en religieuze gemeenschappen heggen, bomen en boomgaarden aan te planten. Dit jaar nog wordt in de Luikse rand een groene volkstuin aangelegd voor mensen in een precaire levenssituatie.

De inzet en het engagement van de referent voor ecologie stoppen overigens niet aan de grenzen van het bisdom. Zo tracht Joaquim Lesne, samen met anderen, bij te dragen tot de uitbouw van een dynamische groene Kerk in Franstalig België. Dat gebeurt in samenwerking met de andere bisdommen en EcoKerk, dat op zijn beurt door bewustwording, gebed en actie de christenen in de Vlaamse bisdommen helpt begeleiden naar een groene en duurzame levensstijl.