Bisdom Namen wijdt vier nieuwe priesters

Bisschop Pierre Warin zal op zondag 30 juni drie missionarissen en één inwoner van Namen wijden tot priester. Leer ze kennen.
25/06/2024 - 15:42
Van linksboven met de klok mee: José Miguel Alvarez, Gustavo Lezcano-Hernandez, Luciano Borghese en Patrick Bodart
Van linksboven met de klok mee: José Miguel Alvarez, Gustavo Lezcano-Hernandez, Luciano Borghese en Patrick Bodart ©Diocèse de Namur

José-Miguel Alvarez Silva uit Santiago in Chili, Luciano Borghese uit Abruzzo in Italië, Gustavo Lezcano-Hernandes uit Medellin in Colombia en Patrick Bodart uit Hingeon in de provincie Namen, volgden samen hun opleiding aan het Séminaire Notre-Dame de Namur (SND). 

Zondag 30 juni om 15 uur zal bisschop Pierre Warin hen tot priester wijden voor het bisdom Namen in de kathedraal van Saint-Aubain. Op Patrick Bodart na, zijn ze allen verbonden aan de Neocatechumenale Weg. 

De Chileen José-Miguel (34) voelde op zijn vijftiende een totaal onverwachte roeping om missionaris te worden. Tot dan was hij meer geïnteresseerd in scouts, sport en hiphop. Tijdens een retraite is hij echter diep ontroerd door een oproep om missionaris in de wereld te worden. 'Ik sprong uit mijn stoel... letterlijk', herinnert hij zich lachend. 

De Italiaan Luciano (39) studeerde elektronica in het middelbaar en ging meteen daarna werken. De Kerk was iets voor de feestdagen tot een vriend hem uitnodigt om mee de bijeenkomsten van de Neocatechumenale Weg te volgen. 'Mijn vriend was compleet getransformeerd, zo blij! Ik wilde begrijpen wat hij doormaakte.'

De Colombiaan Gustavo (31) wordt door zijn zus in contact gebracht met de Neocatechumenale Weg. De eenvoudige catechese raakt hem diep. De jongeman die houdt van sporten en feesten en die naast zijn middelbaar leert voor elektricien om zijn droom te financieren om ooit architectuur te gaan studeren, verandert de prioriteiten in zijn leven. 'Deze roeping is werkelijk de vrucht van het luisteren naar het woord van God in de gemeenschap. Ik had er nog nooit aan gedacht om priester te worden! Nooit!'

De Belg Patrick (44) is de jongste van zes in een boerengezin. 'Behalve als het vee moest bevallen, kwam het hele gezin elke week samen in de zondagsdienst.' Patrick leert er houden van de liturgie en wil teruggeven wat hij heeft ontvangen. De priester in spe heeft een basisopleiding als patissier en is ook afgestudeerd in toerisme. 'Mijn reizen hebben mij gevormd, vooral de Wereldjongerendagen.' Patrick was erbij in Rome, Canada, Duitsland, Australië, Brazilië en Polen als vrijwilliger, pelgrim en uiteindelijk in de logistiek.

Bron: Diocèse de Namur (Frans)