Bisdom Namen wil parochiepriester zalig laten verklaren

Joseph André redde tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen joodse kinderen. Hij werd daarvoor eerder al onderscheiden.
08/11/2023 - 08:59
Père Joseph André
Père Joseph André © Bisdom Namen/Cathobel

Het bisdom Namen is van plan om een proces te starten voor de zaligverklaring van de Waalse priester Joseph André. De geestelijke werd op 14 maart 1908 geboren in Jambes en stierf in 1973. Tijdens de oorlogsjaren zette hij zich in voor redding van de joodse kinderen. Yad Vashem heeft hem daarvoor onderscheiden als ‘Rechtvaardige onder de Naties’. 

De eerste plannen voor het proces voor de zaligverklaring dateren al van de periode dat André Léonard (1991-2010) bisschop was van Namen. Toch krijgen de plannen pas nu echt concreet vorm, mede omdat de regels van het Dicasterie voor Heiligverklaring minder rigoreus zijn als in het begin van deze eeuw.

Bruno Jacobs, die van het bisdom Namen de opdracht heeft gekregen om het proces in goede banen te leiden, wijst op het belang van zijn mogelijke zaligverklaring als bron van inspiratie voor de gelovigen in het Waalse bisdom, in het bijzonder voor jongeren. ‘Dit kan ook een stimulans vormen voor de dialoog tussen christenen, joden en zelfs moslims. En laat er geen twijfel over bestaan:

Joseph André was zonder enige twijfel een priester naar het hart van paus Franciscus.

Hij nam het Evangelie op alle mogelijke manier ernstig en hij was bereid om het kruis te dragen.’

Toch is de zaligverklaring geen evidentie, omdat er inmiddels nog maar weinig getuigen in leven zijn. Bovendien heeft André nauwelijks geschriften nagelaten.


Organisatie voor de bescherming van joodse kinderen

Joseph André werd in 1908 geboren en in 1936 werd tot priester gewijd. Tijdens de oorlogsjaren was hij onderpastoor in de Johannes De Doperparochie in Namen. Dat was ook het moment waarop zijn leven een andere wending nam. Met enkele andere verzetsstrijders transformeerde hij het Huis van Werken van de H. Johannes tot Huis van Onze-Lieve-Vrouw van Sion. Vanuit dat centrum werd er op zijn initiatief een enorme organisatie opgezet om joodse kinderen tegen deportatie te beschermen. Bruno Jacobs: ‘Gedurende de hele oorlog zorgde hij ervoor dat ze veilig waren en voedsel kregen, zonder ook maar enige poging te ondernemen om hen te bekeren. Die inzet leverde hem de hoogste onderscheiding op van Rechtvaardige onder de Volkeren.’

Bron: Cathobel