Bisdom Trier stopt verbouwing aan abdij van Himmerod

De laatste cisterciënzers hebben de bekende abdij van Himmerod in het bisdom Trier in 2017 verlaten.
13/10/2022 - 10:00
De abdij van Himmerod in de Eifel
De abdij van Himmerod in de Eifel © Abdij Himmerod

Het Duitse bisdom Trier stopt de verbouwingen aan de bekende voormalige cisterciënzerabdij van Himmerod in het Eifelgebergte, vlakbij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. De abdij werd destijds door Bernardus van Clervaux zelf gesticht en werd daarna ruim 900 jaar lang door monniken bewoond. Tijdens de confiscatie na de Franse Revolutiemoesten de cisterciënzers in 1802 hun abdij verlaten en werd de abdij grotendeels verwoest. In de 19de eeuw werd Himmerood heropgebouwd en vestigden er zich opnieuw cisterciënzers. De laatste kloosterlingen vertrokken in 2017.

Het bisdom Trier had zich voorgenomen om de abdij te verbouwen tot een diocesaan jeugdcentrum. Maar het financiële budget voor de werken was beperkt en door de onverwacht hoge kosten als gevolg van de  huidige spectaculaire prijsstijgingen in de bouwsector is het plan onhaalbaar geworden. De kosten waren aanvankelijk geraamd op 15 miljoen euro, maar het het is nu al duidelijk dat ze zullen oplopen tot meer dan 25 miljoen euro.

Het is onduidelijk wat er nu met de abdij moet gebeuren. Bisschop Stephan Ackermann bekent dat de beslissing hem erg zwaar valt, vooral ook omdat hij de jongerenpastoraal een warm hart toedraagt. Wellicht moet het bisdom nu in overleg met de gemeente, de abdij en de lokale geloofsgemeenschap op zoek naar een investeerder of huurder. 

Bron: Katholisch.de/KNA