Bisschop Alvarez voorgedragen voor de Sacharovprijs

Het Europees Parlement heeft de kandidaten voor de Sacharovprijs 2023 bekendgemaakt.
22/09/2023 - 10:00
Sacharovprijs 2022: vertegenwoordigers van het Oekraïense volk met parlementsvoorzitter Roberta Metsola
Sacharovprijs 2022: vertegenwoordigers van het Oekraïense volk met parlementsvoorzitter Roberta Metsola © Persdienst EP

Het Europees Parlement heeft de Nicaraguaanse bisschop en politieke gevangene, monseigneur Rolando Álvarez, en de mensenrechtenverdediger Vilma Núñez de Escorcia deze week genomineerd voor de Sacharovprijs voor de gewetensvrijheid, de belangrijkste prijs van de EU voor de mensenrechten. 43 Europese parlementsleden nomineerden het tweetal voor hun verdediging van de mensenrechten van Nicaraguanen. Bisschop Álvarez werd afgelopen februari veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf nadat hij had geweigerd samen met 222 politieke gevangenen in ballingschap te gaan. Vilma Núñez strijdt al meer dan dertig jaar voor de mensenrechten in Nicaragua.

De belangrijkste kanshebber zijn wellicht Mahsa Amini en de vrouwen van Iran, die werden genomineerd door de Europese Volkspartij. De 22-jarige Koerdische vrouw werd in september 2022 gearresteerd en geslagen door de zogenaamde zedenpolitie omdat ze de hijab op de ‘verkeerde’ manier droeg. Haar dood leidde tot massale protesten in Iran.

De andere genomineerden zijn de Afghaanse onderwijsactivisten Marzia Amiri, Parasto Hakim en Matiullah Wesa; Nino Lomjaria, voormalig openbaar verdediger van Georgië, en de Georgische bevolking; Elon Musk omdat hij als CEO van X (Twitter) de beperkingen voor de vrije meningsuiting ongedaan heeft gemaakt: de jonge Oegandese vrouw Vanessa Nakate die zich inzet voor de strijd tegen de klimaatverandering en voor de mensenrechten; en Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera en Colleen McNicholas, drie vrouwen die in diverse landen strijden voor gratis, veilige en legale abortus. 

De jaarlijkse Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt sinds 1988 toegekend aan individuen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. Aan de onderscheiding is een prijzengeld verbonden van 50.000 euro. De prijs wordt op 13 december uitgereikt in het Europese Parlement in Straatsburg. 

Bron: Persdienst EP