Bisschop Bätzing: kerkelijke leer over seksualiteit aanpassen

De voorzitter van de Duitse bisschoppen pleit voor een aanpassing van de kerkelijke leer over seksualiteit buiten het huwelijk en homoseksualiteit.
06/03/2022 - 12:42

In een druk geciteerd interview met het popumaire Duitse tijdschrift Bunte zegt mgr. Georg Bätzing, bisschop van Limburg en voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), het eens te zijn met de bewering van de interviewer dat niemand meer de leer aanhangt dat seks alleen binnen het huwelijk mag worden bedreven. Dat is waar, zegt de DBK-voorzitter. En daarom moeten we de catechismus van de katholieke Kerk op dit punt enigszins aanpassen. Seksualiteit is een geschenk van God. En geen zonde.

Homoseksualiteit

Op de vraag of relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht geoorloofd zijn, antwoordt mgr. Gätzing: Ja, het is okay als het gebeurt in trouw en verantwoordelijkheid. Het heeft geen invloed op de relatie met God. En hij voegt eraan toe: Hoe iemand zijn persoonlijke intimiteit beleeft, gaat mij niets aan. Op dit punt hoeft niemand die in dienst is van de kerk bang te zijn om zijn baan te verliezen, aldus de Duitse bisschop.

Celibaat

Mgr. Bätzing spreekt zich ook uit voor het afschaffen van de celibaatsplicht voor priesters. Hijzelf wil Jezus celibatair volgen, maar getrouwde priesters zouden volgens hem de Kerk verrijken. Priesters moeten huwelijk en gezin mogen beleven - dat is niet onchristelijk.

Vrouw

De bisschop kan zich ook goed voorstellen dat vrouwen het gewijde ambt zouden gaan bekleden, diaconessen zouden een eerste stap kunnen zijn. Volgens Bätzing zijn er veel vrouwen die tot het ambt geroepen zijn. De traditie dat er altijd een man vooraan staat, slaat niet meer aan, dat voel ik in onze parochies. We hebben de kracht van vrouwen nodig. En we moeten ze alles toevertrouwen.

Bron: kro-ncrv.nl/Bunte