Bisschop Beschi van Bergamo kondigt dag van collectieve rouw aan

Bisschop Francesco Beschi organiseert een gemeenschappelijke afscheidsviering voor alle doden in zijn erg zwaar getroffen bisdom Bergamo.
02/04/2020 - 14:08
Het bisdom Bergamo zoekt manieren om het immense leed te verzachten
Het bisdom Bergamo zoekt manieren om het immense leed te verzachten © SIR

Bisschop Francesco Beschi van het Italiaanse Bergamo laat weten dat er op het einde van de coronapandemie een gemeenschappelijke rouwdienst wordt georganiseerd voor al wie in het erg zwaar getroffen bisdom door de ziekte geveld is. Zijn bisdom organiseert al enige tijd onlinevieringen en sinds kort is er een telefonische hotline voor mensen die op zoek zijn naar troost. Het diocesane seminarie van Bergamo stelt een 50-tal kamers ter beschikking van artsen en verplegend personeel, die niet in eigen familie terecht kunnen. Lijkkisten worden tijdelijk opgeslagen in parochiekerken. Parochies zijn opvangcentra gestart waar daklozen en migranten een veilig onderdak krijgen.

De rouwdienst moet de immense pijn van de inwoners in zijn bisdom helpen verzachten.

Bisschop Beschi is emotioneel sterk aangeslagen door de kisten die in de kerken zijn verzameld omdat er in de crematoria geen plaats meer is. Hoe verschrikkelijk dit ook is, misschien kan het een teken zijn van tederheid tegenover degenen die alleen sterven en waarvan de lijken zich anders zouden opstapelen ... De bisschop stelt bij de familieleden van de slachtoffers een enorme nood aan nabijheid vast. Velen probeerden zich de afgelopen jaren in zelfisolement op te sluiten. Nu ervaren wij hoe noodzakelijk menselijke nabijheid is. Ik hoop dat die ervaring de coronacrisis zal overleven. (..) De vraag is of mensen bereid zijn om van de crisis te leren. Ik denk dat er twee aspecten zijn: solidair samenleven om deze crisis te overwinnen en persoonlijke verantwoordelijkheid opnemen voor het eigen leven, voor anderen, maar ook voor de natuur en de planeet. Als wij dat leren, dan heeft de crisis tenminste iets goeds opgeleverd, besluit bisschop Beschi.

Bron: KNA