Bisschop Bonny krijgt antwoord van paus: er komt geen hulpbisschop voor bisdom Antwerpen

Bisschop Johan Bonny laat zijn medewerkers weten dat de paus niet ingaat op zijn vraag naar een hulpbisschop voor zijn bisdom.
01/07/2024 - 14:40

In een brief aan zijn medewerkers laat de bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, weten dat er geen hulpbisschop in Antwerpen komt. In de marge van de parlementaire commissie seksueel misbruik had de bisschop dit voorjaar via de nuntius aan de paus gevraagd om versterking, zo mogelijk in de persoon van een hulpbisschop.  

‘Mijn gehele takenpakket, zowel voor ons bisdom als voor de bisschoppenconferentie, is te zwaar geworden voor mijn draagkracht’, herhaalt Bonny in de brief, waarin hij reflecteert op de aanpak van de misbruikcrisis. ‘Op 25 juni ontving ik van de nuntius het antwoord dat men mij geen hulpbisschop kan geven, om diverse redenen, onder meer omdat een ongelijk aantal Franstalige en Nederlandstalige bisschoppen het evenwicht in de bisschoppenconferentie zou verstoren, omdat de andere bisschoppen mijn vraag niet steunen en omdat zowel een priester als een leek de bedoelde interdiocesane taken evengoed kunnen vervullen. Hoewel ik bedenkingen heb bij elk argument, aanvaard ik deze beslissing.’

De bisschop blijft zich concentreren op zijn taken in Antwerpen en richt zich interdiocesaan nog slechts op de aanpak van het misbruik en de oecumene. Voorlopig blijft hij ook voorzitter van de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Op dit ogenblik bestaat de bisschoppenconferentie uit tien leden, vijf Nederlandstalige en vijf Franstalige.