Bisschop van Haarlem ontmoet actievoerders

Ook in Nederland ontkomen de bisdommen niet aan het dalende kerkbezoek.
31/10/2023 - 09:00
De Sint-Bavokethdraal
De Sint-Bavokethdraal © Bisdom Haarlem

Een vijfhonderdtal katholieken uit heel Noord-Holland zijn op zondag 29 oktober naar de Sint-Bavokathedraal in Haarlem getrokken om aan bisschop Jan Hendriks een petitie te overhandigen. De actievoerders voelen zich onvoldoende gehoord bij de plannen om tientallen kerken te sluiten. In de petitie, die door 1.500 bezorgde gelovigen is ondertekend, wordt gevraagd hun kerken open te houden. De gelovigen werden opgewacht en verwelkomd door bisschop Jan Hendriks. Na het protest stapten zij opnieuw op de bus naar huis.

Volgens het Nederlandse bisdom is het door het dalende aantal kerkgangers onvermijdelijk geworden om kerken te sluiten. Het bisdom wil de komende vijf tot tien jaar werk maken van een afslanking, waarbij 28 kerken in de toekomst als ‘centrumkerk’ zullen fungeren. 37 kerken zullen dienst doen als steunpunt. De hervorming impliceert echter ook de sluiting van bijna 100 kerkgebouwen. Dat zorgt voor onrust.

De actievoerders vrezen dat het plan ten koste gaat van het geloofsleven van de kerkgemeenschap. Bovendien worden parochianen feitelijk gedwongen om over te stappen naar een kerk in hun regio die nog geopend blijft. Om de eisen kracht bij te zetten is ‘Houd de kerken open’, een actiecomité van verontruste parochianen, opgericht. 

Bisschop Jan Hendriks maakte tijdens het onderhoud duidelijk dat de maatregel met pijn in het hart wordt genomen, maar ook dat de sluiting van kerken onvermijdelijk is. ‘Dat ligt aan drie dingen: een gebrek aan vrijwilligers, een gebrek aan gelovigen en een gebrek aan financiële middelen. Dan sta je op een gegeven moment machteloos.’ De bisschop betreurde dat hij die situatie niet kan veranderen, ‘tenzij er wonderen gebeuren’. 

Bron: www.kro-ncrv.nl/katholiek