Bisschop Hongkong op officieel bezoek naar Peking

Voor het eerst sinds 1985 brengt een bisschop van Hongkong een officieel bezoek aan Peking.
11/03/2023 - 15:41
Bisschop Stephen Chow Sau-yan van Hongkong
Bisschop Stephen Chow Sau-yan van Hongkong © I.Media

Bisschop Stephen Chow Sau-yan van Hongkong bevestigt dat hij in april een officieel bezoek brengt aan Peking. Het is de eerste keer sinds veertig jaar dat de bisschop van de voormalige Britse kroonkolonie de hoofdstad op het Chinese vasteland bezoekt. Het vijfdaagse bezoek van Chow Sau-yan begint op 17 april. Volgens het bisdom Hongkong vindt het plaats op uitnodiging van de bisschop Joseph Li Shan van Peking. Die laatste is tevens voorzitter van de (door de overheid gecontroleerde) Patriottische Vereniging van Katholieken in China. De bisschop wordt vergezeld door zijn hulpbisschop Joseph Ha en zijn vicaris-generaal Peter Choy.

Bisschop Chow Sau-yan trekt naar eigen zeggen als bruggenbouwer en man van dialoog naar Peking.

Paus Franciscus benoemde de jezuïet Stephen Chow Sau-yan in mei 2021 tot bisschop van Hongkong. De speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China is een belangrijk katholiek bruggenhoofd, aan de rand van het Chinese vasteland. De Heilige Stoel sloot eerder een samenwerkingsakkoord met het bewind in Peking over de benoeming van bisschoppen, maar dat slaat niet op Hongkong. Toch vrezen nogal wat katholieken van Hongkong dat het Chinese atheïstische bewind ook hier zijn greep op de Kerk probeert te versterken. 

Een specialist van de katholieke Kerk in China vertelde aan de krant La Croix dat er geen twijfel over bestaat dat dit belangrijke bezoek slechts kan plaatsvinden als het zowel door Peking als het Vaticaan vooraf is goedkgekeurd. 

Bron: LBC International/La Croix