Bisschop Karl-Heinz Wiesemann doet opmerkelijke vastenoproep

Bisschop Karl-Heinz Wiesemann van het Duitse Speyer roept op tot verzet tegen het racisme, en meer inzet voor de versterking van de democratie.
10/03/2020 - 09:46
Karl-Heinz Wiesemann, de bisschop van Speyer
Karl-Heinz Wiesemann, de bisschop van Speyer © bisdom Speyer

Bisschop Karl-Heinz Wiesemann van Speyer doet in zijn vastenbrief een opmerkelijke oproep om zich 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog te verzetten tegen antisemitisme en racisme. Hij vraagt zijn gelovigen ook om zich niet te laten verdelen of tegen elkaar te laten uitspelen door politici die het democratisch samenleven ondergraven en de democratie ondermijnen.

Een fatsoenlijke samenleving kan niet worden gebouwd op haat. Bisschop Karl-Heinz Wiesemann

De vastenbrief verscheen onder de titel: Laat ons een zegen zijn. Hij werd afgelopen weekend in alle kerken van het bisdom voorgelezen. Bisschop Wiesemann: Een gebrek aan cultuur en historische vergetelheid, of erger nog geschiedenisvervalsing wreken zich. Laat ons de herinnering levendig houden aan de misdaden uit de nazitijd, toen miljoenen mensen het slachtoffer werden van moord en vervolging. De bisschop moedigt zijn gelovigen aan om zich in te zetten voor duurzaamheid en een fatsoenlijke toekomst en om de Kerk te verrijken met eigen ideeën, visies en talenten.

Tot spreekt de bisschop ook nog zijn steun uit voor de Synodale Weg, die ervoor moet zorgen dat voorgaan in gemeenschappen een zegen en geen levenslang trauma wordt. De Kerk heeft nood aan een pad van berouw en vernieuwing en meer medeverantwoordelijkheid.

Bron: Bisdom Speyer/Kathpress.at