Bisschop Ornelas Carvalho wordt bisschop van Leiria-Fátima

Kardinaal António dos Santos Marto kampt met gezondheidsproblemen en wordt weldra 75, leeftijd waarop hij zijn ontslag moet aanbieden aan de paus.
27/01/2022 - 12:16
José Ornelas Carvalho
José Ornelas Carvalho © scj.

Volgens Portugese media volgt de huidige bisschop van Setúbal, José Ornelas Carvalho s.c.j. (68), in de loop van de komende weken kardinaal António dos Santos Marto op aan het hoofd van het belangrijke Portugese bisdom Leiria-Fátima. De huidige bisschop, die in mei 75 wordt, had eerder al duidelijk gemaakt dat hij aan de paus zou vragen om een opvolger te benoemen. Hij kampt al enige tijd met ernstige gezondheidsproblemen, waarvoor hij ook in het ziekenhuis werd behandeld. Bovendien zijn er verregaande ingrepen nodig om het bedevaartsoord van Fátima, dat zijn bezoekersaantallen door de coronapandemie drastisch zag dalen, opnieuw financieel gezond te maken. Sommigen hadden verwacht dat de wissel nog voor het einde van 2021 zou plaatsvinden. 

Een van de belangrijke taken van de nieuwe bisschop wordt het onthaal van jongeren uit de hele wereld, die deelnemen aan de Wereldjongerendagen (WJD) in augustus 2023 in Lissabon, waarvan een deel van het programma in het bisdom Leiria-Fátima zal plaatsvinden. Ook paus Franciscus zelf zal bij die gelegenheid het Portugese bedevaartsoord bezoeken.

José Ornelas Carvalho, een priester van het Heilig Hart, werd in 2015 bisschop van Setúbal. Hij is sinds 2020 voorzitter van de Portugese Bisschoppenconferentie (CEP). Hij wordt beschouwd als een geestverwant van paus Franciscus. Ook kardinaal António dos Santos Marto zelf zou José Ornelas nadrukkelijk als zijn opvolger naar voor hebben geschoven. Beiden lagen aan de basis van de oprichting van een onafhankelijke commissie die gestart is met het in kaart brengen van seksueel misbruik door Portugese geestelijken in de afgelopen 70 jaar.  

Bron: Il Sismografo/7MAGENS