Bisschop Piseddu draagt mis op in het Sardisch

Het was al ruim 30 jaar geleden dat een eucharistieviering nog in het plaatselijke dialect door een bisschop was opgedragen. 
02/05/2022 - 16:38
De kathedraal van Cagliari
De kathedraal van Cagliari © Wikimedia

Voor het eerst in de recente geschiedenis heeft ook een bisschop de eucharistie opgedragen in het Sardisch, na het Italiaans de tweede taal van het eiland Sardinië. Bisschop Antioco Piseddu, die in  2014 met emeritaat ging als bisschop van Lanusei, vierde de eucharistie in de kathedraal van Cagliari zondag van  begin tot eind in de Sardijnse taal, inclusief de voorbeden en het eucharistische gebed. 

De bisschoppen van Sardinië hadden 30 jaar geleden officieel besloten om de eucharistie niet langer in de plaatselijke taal te vieren, ook al werd het aan priesters niet verboden. De taal, die ook voor Italianen nauwelijks verstaanbaar is, wordt naar schatting door ca. 1,3 miljoen Sardijnen gesproken. Dat is goed voor zowat 80 procent van de bevolking van Sardinië.

Volgens de lokale krant La Nuova moet het gebaar van de bisschop vooral als een steunbetuiging worden beschouwd voor Sebastiano Sanguinetti, die in 2015 is overleden en namens de Sardijnse bisschoppenconferentie belast was met de vertaling van het missaal in het Sardisch.  

Bron: La Nuova