Bisschop vermoord in Kameroen

Mgr. Jean-Marie Benoit Balla werd allicht vermoord omdat hij de achtergronden van onopgeloste moorden op katholieke priesters in het land had ontdekt.
08/06/2017 - 15:53

Volgens een autopsie werd mgr. Jean-Marie Benoit Balla, bisschop van Bafia in Kameroen, vermoord. Balla's auto werd vorige week teruggevonden op 90 km ten noorden van de hoofdstad Yaounde. In de wagen lag een briefje met de tekst: Zoek me niet, ik lig in het water. Even later werd het lichaam van de bisschop inderdaad in de rivier teruggevonden.

Uit de autopsie blijkt dat er geen water in de longen van de 58-jarige bisschop zit en dat hij vlak voor zijn dood werd mishandeld. Onder meer zijn armen en benen werden gebroken. De moord wordt door Vatican Insider en Aleteia in verband gebracht met de serie moorden tegen priesters en religieuzen, die sinds 1988 in het Afrikaanse land plaatsvonden. Een van de bekendste slachtoffers was de jezuïet en antropoloog  Engelbert Mveng, een van de belangrijkste intellectuelen van het land. Mveng, die in 1995 in zijn bed werd gewurgd, stond bekend om zijn onafhankelijkheid en zijn weigering om compromissen te sluiten. In 1991 werd ook de emeritus bisschop Yves Plumey vermoord, en een jaar later ook de twee Franse religieuzen zuster Germaine-Marie Husband en Marie Léonne Bordy

Benoit Balla werd in 1959 geboren in Oweng (provincie Mbalmayo). Hij studeerde filosofie en theologie aan het seminarie Nkolbisso. Sinds 2003 stond hij aan het hoofd van het bisdom Bafia.

Beron: Kathpress.at/Vatican Insider/Aleteia