Bisschop zegent Nederlandse bloemen voor paasviering in Rome

Paus Franciscus spreekt op paaszondag tussen de Nederlandse bloemen de traditionele 'Urbi et Orbi'-zegen over de stad en de wereld uit.
18/04/2019 - 12:25
De bisschop van Rotterdam zegent de bloemen voor hun vertrek
De bisschop van Rotterdam zegent de bloemen voor hun vertrek © Bisdom Rotterdam

Duizenden tulpen, hyacinten, narcissen en orchideeën zijn dinsdag vanuit de Keukenhof in het Nederlandse Lisse vertrokken naar Rome, om er ook dit jaar opnieuw de paasviering op het Sint-Pietersplein kleur te geven. Een team van 30 arrangeurs en bloemisten zorgt ervoor dat het Sint-Pietersplein er tegen zondag met 30 ton aan plantmateriaal op zijn paasbest zal bij liggen. Het is een traditie dat Nederland jaarlijks de bloemen levert voor de viering met de paaszegen van paus Franciscus, die wereldwijd ook door bijna een miljard mensen vanaf 12 uur live wordt bekeken. In het gevolg reizen dit jaar twee Nederlandse ministers mee naar Rome: Carola Schouten (Landbouw) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie).

Voor het vertrek werden de bloemen gezegend door bisschop Van den Hende van Rotterdam, die de chauffeurs van de vrachtwagens een voorspoedige reis naar Rome toewenste. Hij zei te hopen dat de bloemen mensen doen beseffen hoe belangrijk de schepping is: Wij hebben een opdracht om zuinig te zijn op wat God ons geeft: deze bloemen en ook het vakmanschap waarmee ze zijn gekweekt. Volgens hoofdarrangeur Paul Deckers krijgen de paradijsvogelbloemen dit jaar een centrale plaats in de versiering van het Sint-Pietersplein. Deze bloemen verbeelden de vlammen bij het neerdalen van de Heilige Geest op de apostelen. Bovendien staat de bloem symbool voor vrijheid en onsterfelijkheid.

Sinds vorig jaar worden de bloemen in Rome tegen aanvallen van agressieve meeuwen beschermd met laserstralen en speciale vliegers.

Bron: KRO/NOS