Bisschoppen danken paus Franciscus voor zijn bezoek aan ons land

In een brief spreken de bisschoppen hun dank uit aan paus Franciscus.
14/10/2024 - 15:03

Heilige Vader,

Als pelgrim van hoop bezocht u drie dagen ons land dat u omschreef als een kruispunt in het hart van Europa. Uw bezoek bracht een verscheidenheid van christenen - een rijkdom van onze lokale Kerk – met enthousiasme samen in de vreugde van het Evangelie.

We waren onder de indruk van uw energieke uitstraling – en dat op uw leeftijd! - in de vele ontmoetingen die u had.

Ontmoetingen met onder andere de autoriteiten van ons land, de universiteiten van Leuven en Louvain, de pastorale medewerkers in de Kerk in België, slachtoffers van misbruik, vluchtelingen en daklozen, senioren en de bijna 6.000 jonge christenen op het festival van Hope Happening.

Telkens weer was u de goede herder in ons midden: om te luisteren - zelfs naar aanklachten - maar ook om aan te moedigen, te vermanen, te troosten en te begeleiden. Sommige van uw woorden veroorzaakten deining en zelfs controverse. We weten ons opgeroepen om het maatschappelijke debat verder te zetten en wat daarbij ethisch op het spel staat niet uit het oog te verliezen.

We onthouden in het bijzonder de drie sleutelwoorden die u meegaf aan de pastorale medewerkers: evangelisatie, vreugde en barmhartigheid.

En de vreugdevolle eucharistieviering waarin u zuster Anna van Jezus zalig verklaarde, blijft in het hart gegrift van bijna 40.000 aanwezigen en van miljoenen anderen via de media.

Wij danken u voor uw bezoek en blijven voor u bidden, samen met zovelen die de Kerk in België mee een gelaat geven.  
 

De bisschoppen van België
 

Mechelen, 10 oktober 2024

Toespraak van paus Franciscus in het paleis van Laken, 27 september 2024

Oorlog en vrede, hoop, misbruik in de Kerk en gedwongen adopties waren de thema's die paus Franciscus aansneed in zijn toespraak voor ons land.