Bisschoppen verdedigen Johannes Paulus II na beschuldigingen

Het Poolse episcopaat vraagt de nagedachtenis van de heilig verklaarde paus Joannes Paulus II, een van de grootste Polen, te respecteren.
15/03/2023 - 14:11
Paus Joannes Paulus II
Paus Joannes Paulus II © Vatican Media

De Poolse bisschoppen bevestigen hun onvoorwaardelijke steun aan de Poolse paus en nationale held Johannes Paulus II. De paus stierf in 2005 en werd in 2014 — sneller dan gebruikelijk in de katholieke Kerk — heilig verklaard.

Johannes Paulus II werd er in een recente reportage van beschuldigd het misbruik van minstens drie geestelijken in de doofpot te hebben gestopt. Maar minstens een van die priesters (Eugeniusz Surgent) behoorde volgens de bisschoppen niet tot het aartsbisdom Krakau, waarvan Karol Wojtyła toentertijd aartsbisschop was. Ook de Poolse president Andrzej Duda nam na de reportage op tv-zender TVN de verdediging op zich van paus Joannes Paulus II. Hij vestigde onder meer de aandacht op zijn heroïsche rol in de verdediging van de onafhankelijke vakbond Solidarnosc en zijn beslissende bijdrage in de omwentelingen in Oost-Europa, die resulteerden in de val van de Muur van Berlijn.

De Poolse bisschoppen garanderen dat het proces voor de zalig- en heiligverklaring weliswaar snel, maar met de grootste zorg en eerlijkheid werd uitgevoerd.

De heiligverklaring weerspiegelt volgens de Poolse bisschoppen de algemene wereldwijde achting die hij als paus genoot.

Aartsbisschop Grzegorz Rys van Łódź verzekert dat elke pagina in de kerkelijke archieven is onderzocht tijdens het proces dat in 2005 startte, kort na de dood van Johannes Paulus II, en resulteerde in zijn zaligverklaring en daarna in zijn heiligverklaring. Kardinaal Wojtyla was aartsbisschop van Krakau toen hij paus Johannes Paulus II werd. Mgr. Rys benadrukt dat de documenten uit het communistische tijdperk van de Poolse geheime dienst SB, waarin sprake is van seksueel misbruik door priesters van het aartsbisdom Krakau, met de nodige voorzichtigheid en vooral met voldoende kennis van dat tijdperk moeten worden gelezen. Pas sinds 2001 bestaat bovendien de verplichting om seksueel misbruik door katholieke geestelijken in Rome te melden. 

De Poolse bisschoppen kondigen nog aan dat binnenkort een commissie van specialisten op verschillende gebieden — advocaten, artsen, psychologen en historici — wordt gevormd om het misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken in het verleden te onderzoeken.

Bron: AP/CNA