Bisschoppen VS spannen rechtszaak aan tegen beslissing van Trump om USAID te schrappen

Amerikaanse bisschoppenconferentie (USCCB) begeleidt met subsidies van de overheid bijna een miljoen migranten. Die hulp zet je niet zomaar stop.
20/02/2025 - 16:09

Op 18 februari heeft de USCCB een rechtszaak aangespannen ‘tegen de onwettige opschorting door de overheid van de financiering van het programma voor de toelating van vluchtelingen’. De bisschoppen dringen er bij de regering op aan ‘haar wettelijke en morele verplichtingen tegenover vluchtelingen na te komen en de nodige financiering te herstellen om ervoor te zorgen dat religieuze en gemeenschapsorganisaties dit essentiële werk kunnen voortzetten, dat de waarden van onze natie van mededogen, rechtvaardigheid en gastvrijheid weerspiegelt’.

Samen met de sluiting van de grenzen voor asielzoekers werd ook de financiering van programma’s voor erkende vluchtelingen stopgezet. En dat is een klap voor de Kerk, die sterk betrokken is in de hulp aan vluchtelingen en migranten. Al tientallen jaren werkt ze samen met de overheid en lokale katholieke partners om bijna een miljoen mensen te helpen veiligheid te vinden en een leven op te bouwen in de Verenigde Staten. Door de opschorting van USAID komt die hulp op de helling te staan.

Cupich: 'Chaos en blijvende schade'

‘In de loop van slechts een paar weken heeft de nieuwe regering plotseling de buitenlandse hulp voor 90 dagen stopgezet door drastisch te snijden in de financiering en het personeel van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling’, schrijft kardinaal Cupich van Chicago. ‘Dit heeft het netwerk van liefdadigheidsinstellingen die onze wereldwijde humanitaire hulp beheren, waaronder instellingen die door katholieken worden gefinancierd, in chaos gebracht.’

Kardinaal Cupich van Chicago.
Kardinaal Cupich van Chicago. © Wikicommons

Een regering heeft het recht en de plicht om te maken dat het geld van de belastingbetaler verstandig wordt besteed, maar het plotseling bevriezen van die hulp draagt net bij aan het lijden van mensen die al in nood zijn. ‘Terwijl de regering aankondigde dat levensreddende hulp zou worden vrijgesteld, worden deze uitzondering niet effectief geïmplementeerd. Dit kan blijvende schade toebrengen aan het vermogen van humanitaire hulporganisaties om levens te redden.’

Bron: Vatican News

 

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

De vier prelaten lopen voorop, gevolgd door een indrukwekkende groep christenen, alle confessies door elkaar.

Gisteren werd op vele plekken in het Midden-Oosten uitbundig Palmzondag gevierd; in de christelijke voorstad van Erbil met 4 christelijke confessies.

Kardinaal Sandri ging voor in de eucharistieviering op het Sint-Pietersplein. Ook paus Franciscus was er (eventjes) bij.

Paus Franciscus groet de aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 10 april 2025.

De paus verraste iedereen door in de Sint-Pietersbasiliek te gaan bidden, in gewone kledij. ‘Krachtiger dan duizend preken vanaf een gouden kansel.’

Paus Franciscus groet de aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 10 april 2025.

Paus Franciscus herstelt verder en heeft steeds minder extra zuurstof nodig, laat het Vaticaan weten. Donderdag bezocht hij de St-Pietersbasiliek.

De burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani, kwam de zeecontainer mee sluiten.

De container is bestemd voor een project van Caritas in het Akany Risika Centrum in Antsirabe, waar jongeren fietsen leren herstellen.

Zicht op het brede voetpad met banken en jonge plantjes

Burgemeester Roberto Gualtieri liep als eerste over de weg van ongeveer 1 km, die loopt van het treinstation San Pietro naar de Sint-Pietersbasiliek.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Login als abonnee of maak een nieuw profiel aan

Onze redactie en vrijwilligers brengen je iedere dag nieuws en verhalen over geloof en zingeving.
Op basis van je e-mailadres kijken we na als je al eerder een profiel aanmaakte op Otheo.be en je als abonnee gekend bent.
Indien ja, dan vragen we je in de volgende stap naar je wachtwoord.
Indien nee, dan kan krijg je de kans om een profiel aan te maken, te starten met een proefabonnement of je Kerk & Leven abonneenummer toe te voegen.