Bisschoppen waarschuwen: mensenrechten in EU in gevaar

Het Europese Parlement debatteert vandaag over het Matic-rapport, waarover morgen in principe ook wordt gestemd.
23/06/2021 - 10:54
Het Europese Parlement
Het Europese Parlement © COMECE

Bisschoppen uit Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, de Scandinavische landen en Polen roepen de leden van het Europese Parlement op om de resolutie van vandaag woensdag 23 juni over het Rapport over de situatie van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in de EU in de context van de gezondheid van vrouwen - beter bekend als het Matić-rapport - te verwerpen. Zij vestigen de aandacht erop dat het rapport abortus tot een mensenrecht wil promoveren, artsen en verpleegkundigen het recht op gewetensbezwaar wil ontnemen en het recht op leven aan de zwakste en meest weerloze menselijke wezens wil ontzeggen. Meest radicaal is de oproep van de Poolse bisschoppen. Zij stellen dat er niet te onderhandelen valt over fundamentele mensenrechten en waarden die de hoeksteen vormen van Europa en onze beschaving. Zij vragen zich af of Europa met het ontzeggen van het recht op leven aan de meest weerlozen van onze samenleving het pad van beschaving niet zal verlaten.

Gezondheid en de rechten van vrouwen

Vooral de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE), maar heel nadrukkelijk ook de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) beklemtonen het belang van de bescherming van de gezondheid en de rechten van vrouwen. Zij onderstrepen dat vrouwen inzake zwangerschap alle steun verdienen en dat zij daarbij ook met hartverscheurende en zelfs levensbedreigende situaties kunnen geconfronteerd worden. Maar het hele debat reduceren tot een keuze voor of tegen abortus en abortus dan maar meteen uitroepen tot een algemeen mensenrecht doet afbreuk aan de gevoeligheid en de complexiteit van de kwestie. Tegelijk richten de Duitse bisschoppen hun kritiek op populisten en extremisten, die met leuzen voor de bescherming van het leven alleen zogenaamd een christelijk standpunt vertegenwoordigen dat zij in een andere context (onder meer in de vluchtelingenproblematiek, redactie) maar al te graag negeren.

Oproep tot de bescherming van de waardigheid van alle mensen

De bisschoppen uit de EU-landen doen een oproep tot de leden van het Europese Parlement om zich in de context van vrouwenrechten en seksuele en reproductieve gezondheid ook nadrukkelijk in te zetten voor een alomvattende bescherming van het ongeboren leven. Bisschop Franz-Josef Overbeck, de vertegenwoordiger van de Duitse bisschoppen bij de COMECE, benadrukt: De bescherming van de onschendbare, onvervreemdbare en gelijke persoonlijke waardigheid van àlle mensen moet in het centrum van onze zorg staan. Dat impliceert volgens hem de bescherming van vrouwen tegen uitbuiting, onderdrukking en geweld, maar ook de verdediging van hun fysieke en mentale integriteit. Maar het omvat net zo goed de bescherming van het ongeboren leven, de menselijke waardigheid en het recht op leven.

De classificatie van abortus als essentiële gezondheidsdienst is ‘ethisch onhoudbaar’. COMECE

Zowel de COMECE als de DBK noemt het problematisch dat de huidige ontwerpresolutie geen rekening houdt met de rechten van het ongeboren kind.

De indruk wordt gewekt dat abortus een mensenrecht en een volkomen normale of essentiële gezondheidsdienst is.

Bovendien is het erg problematisch dat het ontwerp artsen en mediisch personeel het recht ontzegt om deelname aan abortussen om gewetensbezwaren te weigeren.

De bisschoppen uit de EU-lidstaten vestigen nog de aandacht erop dat geen enkel internationaal recht en geen enkel internationaal verdrag voorziet in een mensenrecht op abortus of een overeenkomstige verplichting van de kant van staten. Tot slot wordt nog verwezen naar een mijlpaalarrest van het Europese Hof van Justitie uit 2011, waarin de menselijke waardigheid van embryo’s wordt bevestigd.

Bron: SIR/KNA/COMECE