Black Lives Matter verovert de kerststal
De domkerk (das Münster in het Duits) van Ulm, de grootste protestantse kerk van Duitsland , met haar toren van 161,5 meter de hoogste kerktoren ter wereld, zorgt voor heel wat ophef met de aankondiging dat zij de zwarte koning, een van de Drie Wijzen bij de kerststal, wil schrappen. De beslissing wordt volgens een woordvoerder genomen uit voorzorg en om niet van racisme beschuldigd te worden. Voor eind dit jaar is alvast nu al beslist dat deDrie Koningen, niet bij de kerststal worden opgesteld.
Van oudsher behoren de drie koningen Caspar, Melchior en Balthasar tot verschillende landen, juist om de universele zending van de boodschap van Christus die niemand wil uitsluiten onder de aandacht te brengen. Sinds de 6de eeuw wordt Caspar in de religieuze kunst meestal getoond als een Afrikaan die mirre meebrengt als geschenk, Melchior als een Europeaan die goud schenkt, en Balthasar als de Aziatische koning die wierook naar de kribbe brengt. Volgens de overlevering werden de beenderen van de koningen na 1164 als oorlogsbuit naar de kathedraal van Keulen gebracht, waar zij tot op vandaag nog altijd worden bewaard en vereerd.
Maar de donkere koning Caspar, die honderd jaar geleden door een plaatselijke kunstenaar werd ontworpen, heeft opvallend uitpuilende lippen, draagt een verenkroon op zijn hoofd en gouden ringen rond zijn blote enkels. Bovendien draagt de figuur een ring op het onderbeen die eruitziet als een slavenring. Volgens de parochieraad vertegenwoordigt hij daardoor zo goed als alle stereotype vooroordelen over onze donker gekleurde medemens. Volgens domproost Ernst-Wilhelm Gohl zal de kerstkribbe van dit jaar daarom gebaseerd worden op het Lucasevangelie waarin de drie koningen niet voorkomen.
Hoe het in 2021 verder moet weet de domproost nog niet. Wij willen in elk geval vermijden dat wij in de kersttijd hierover een debat moeten voeren. Maar er zijn twee belangrijke opties: het beeld van Caspar wordt tentoongesteld, maar met een tekstpaneel waarop verduidelijking wordt gegeven of het beeld uit 1920 wordt voor altijd opgeborgen.
Bron: EKD