Boedapest verandert straatnamen

Met een opvallend initiatief maakt de burgemeester van Boedapest zijn ongenoegen duidelijk over de komst van een Chinese campus.
05/06/2021 - 10:24
Boedapest
Boedapest © Wikipedia

Burgemeester Gergely Karacsony van Boedapest laat weten dat naar aanleiding van de vestiging van een Chinese Universiteit, die vanaf 2024 met de steun van de Hongaarse premier Viktor Orbán een campus in zijn stad krijgt, een aantal belendende straten van naam zullen veranderen. Zo komt er een straat die genoemd wordt naar de Tibetaanse geestelijke leider dalai lama, een straat voor de Oeigoerse Martelaren, een Free Hongkongstraat en een Bisschop Xie Shiguangstraat, genoemd naar een vervolgde Chinese katholieke ondergrondse kerkleider.

Met zijn initiatief wil de liberale burgemeester van Boedapest naar eigen zeggen geen religieus, maar een politiek standpunt innemen en zich ook nadrukkelijk positioneren tegenover de populistische premier waarvoor de zorg voor religieuze en culturele minderheden allerminst een prioriteit is, onder wiens beleid de discriminatie van sinti en roma sterk is toegenomen en die alle asielzoekers liefst zo snel mogelijk wil terugsturen. Karacsony wordt beschouwd als een van de belangrijkste uitdagers van Viktor Orbán in de verkiezingen van 2022. 

De campus van de Universiteit van Fuhan, met een oppervlakte van 500.000 vierkante meter, wordt de eerste Chinese campus in Europa. Volgens de huidige plannen wordt hij in 2024 geopend. China heeft voor het project een lening van 1,3 miljard euro toegestaan; dat is meer dan het hele onderwijsbudget sinds het aantreden van premier Orban.

Bron: Kipa-Apic