Boek van Bianca Debaets zet Brussel op een hoopvol spoor
Ze zegt het met veel overtuiging in het interview met Sylvie Walraevens in Tertio: dat het gedaan moet zijn met de eenzijdige berichtgeving over Brussel. Negatief nieuws verkoopt nu eenmaal goed. Maar dat niemand haar van naïviteit beschuldigt, want na ruim 20 jaar Brussel is Bianca Debaets niet te beroerd om de problemen te benoemen. Wat Brussel nodig heeft, is een parler vrai, een discours dat de zaken openlijk maar constructief bespreekt.
Inkt over Brussel
Brussel laat zich moeilijk onder één noemer vatten, erkent Debaets. Het is geen Venetië of Rome. Het vergt moeite om er greep op te krijgen, maar we benutten de talrijke troeven van onze hoofdstad onvoldoende. In de aanloop naar de verkiezingen zal er weer veel inkt over Brussel vloeien. Daarom vond ik het belangrijk vooraf een staat op te maken, zodat wie de stad niet zo goed kent, er een genuanceerde blik op krijgt en de mogelijkheden ziet.
8 uitdagingen
Bianca Debaets legt in haar boek acht uitdagingen op de werktafel: veiligheid, sociale mobiliteit, stadsvernieuwing, participatie, diversiteit, onderwijs en economie, mobiliteit, en politieke cultuur. Voor elk van die thema’s reikt ze praktische sleutels aan voor een daadkrachtig beleid. De mosterd haalt ze overal waar probleemwijken een positieve conversie doormaakten: in Rotterdam, Amsterdam, Parijs… Dat is de aard van het beestje, lacht ze. Van elke vakantie kom ik terug met ideeën.
Mijn engagement is gebaseerd op het evangelie. Ik vind het belangrijk in alle openheid te getuigen van dat deel van mijn identiteit.
Religie heeft een rechtmatige plaats in de stad, maar de grootste uitdaging is een gemeenschappelijke sokkel te vinden voor al die verschillende gezindten, zegt Debaets nog. Iedereen mag zijn geloof vrijuit beoefenen, zolang het ingebed is in het westerse verlichtingsdenken. Om vreedzaam te kunnen samenleven, hebben we gemeenschappelijke waarden nodig, zoals de scheiding van Kerk en staat of de gelijkheid van man en vrouw. In Vlaanderen is de verplichte inburgering al jaren een feit, maar in Brussel vindt ze nu pas ingang. Wie zich duurzaam in een land wil vestigen, moet op de eerste plaats de taal kennen, om praktische redenen zoals school en werk, maar ook om onze waarden en omgangsnormen te begrijpen.
- Bianca Debaets, Brussel, mijn weerbarstig lief, Halewijn, Antwerpen, 207 blz. Bestellen.
- Lees het volledige interview van Sylvie Walraevens met Bianca Debaets in Tertio nr. 938 van woensdag 31 januari 2018.
- Voor een gratis nummer van of een abonnement op Tertio.