Boek over 800ste verjaardag kerststal voorgesteld in Frankfurt

Sinds de coronacrisis kopen steeds meer mensen boeken online.
23/10/2022 - 11:00
De stand van LEV in Franfurt
De stand van LEV in Franfurt © Vatican Media

De Libreria Editrice Vaticana (LEV)is ook dit jaar met een stand aanwezig op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs van Duitsland die al sinds 1949 jaarlijks wordt georganiseerd en deze week van start ging. De uitgeverij van de paus benut de kans om er een reeks nieuwe publicaties over  spiritualiteit en ecologie voor te stellen. Blikvanger is de voorstelling van een boek dat gepubliceerd wordt naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de kerststal. De eerste kribbe werd destijds bedacht en gebouwd door Sint-Franciscus van Assisi rond Kerstmis 1223. In de publicatie buigt paus Franciscus zich over de symbolen van de Heilige Nacht en legt hij de betekenis en boodschap uit van de verschillende karakters, fysiek en figuurlijk, van de voorstelling van de geboorte van Christus. Een tweede publicatie van de paus is het boek Woorden en beschouwingen over synodaliteit, onder redactie van zuster Nathalie Becquart, ondersecretaris van de Bisschoppensynode. De Franse zuster verzamelde daarin een bloemlezing van uitspraken van de paus over het thema synodale Kerk. Wat het thema ecologie betreft, is de meest opmerkelijke publicatie van de LEV het nieuwe boek van de Franse jezuïet en econoom Gaël Giraud De zachte revolutie van de ecologische transitie.

Dalende verkoop

Konrad Höß, de directeur van de Katholieke Mediavereniging, stelde naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse dat er bij de lezers een dalende belangstelling is voor de boeken met betrekking tot het thema Kerk. De vereniging overkoepelt een 120-tal confessionele mediabedrijven zoals kloosterboekhandels, theologische tijdschriften en christelijke uitgevers. Die dalende belangstelling voor Kerk en religie wordt volgens hem ook weerspiegeld op de boekenbeurs zelf, al wist Anselm Grün tijdens de precorona-editie van 2019 nog een volle zaal te lokken. Grün komt op deze boekenbeurs trouwens zijn nieuwe boek Waarom ik in de Kerk blijf voorstellen. De pandemie en economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne zorgen er volgens Höß voor dat er ook na het einde van de coronapandemie überhaupt minder boeken worden verkocht.  

Wat religieuze boekentitels betreft daalde de verkoop tussen 2017 en 2021 met 35 procent en in de eerste helft van 2022 nog eens met 8,9 procent. Dat wordt ook in de boekenwinkels zelf vertaald, omdat zij minder religieuze boeken bestellen en die minder in de kijker plaatsen. Maar dat geldt niet voor titels over spiritualiteit of zogenaamde zelfhulp. Eenvoudig gezegd komt het hierop neer: er is minder belangstelling naarmate boeken meer over het instituut Kerk gaan. Maar boeken over spiritualiteit en lifecoaching doen het goed. Ook biografieën in verband met het onderwerp geloof, waarbij de beroemdheidsfactor altijd een rol speelt, houden stand. En het helpt natuurlijk ook voor de verkoop als de auteur beroemd is … Recent is er ook een groeiende belangstelling voor boeken over het thema ecologie en onze manier van omgaan met de schepping, met aanwijzingen over hoe wij kunnen leven en verantwoord kunnen omgaan met onze natuurlijke leefomgeving. 

Bron: Vaticannews.va/Katholisch.de