Boek over geschiedenis van de priester-arbeiders

Robert Dumont reconstrueert in een nieuw, spannend boek de bewogen relatie tussen de kerkelijke leiding en de priester-arbeiders.
30/05/2020 - 11:00

De Franse auteur Robert Dumont heeft na grondig onderzoek in de archieven van de Franse bisdommen een fascinerende reconstructie gemaakt van de tumultueuze relatie tussen de leiding van de katholieke Kerk en de priester-arbeiders in Frankrijk. Dumont bestudeerde daarvoor onder meer de brieven van de bisschoppen, officiële verklaringen en documenten, activiteitenverslagen en getuigenissen van de priesters zelf. Zo citeert hij uit een brief van de kardinalen Achille Liénart (bisschop van Rijsel), Pierre-Marie Gerlier (aartsbisschop van Lyon) en Maurice Feltin (aartsbisschop van Parijs) van 14 november 1953, en nauwelijks enkele dagen na een audiëntie bij Pius XII, waarin de Franse kerkleiders benadrukken dat de relatie met die geestelijken zoals die toen bestond, niet langer gehandhaafd kon blijven.

De auteur schetst in zijn boek het groeiende onbehagen van een deel van het Franse episcopaat bij deze ongebruikelijke manier om de priesterroeping te beleven. Hij haalt onder meer een getuigenis aan van kardinaal Liénart die na  zijn ontmoeting met paus Pius XII vertelde dat deze laatste van oordeel was dat de levenswijze van de priester-arbeiders niet te verzoenen zou zijn met de toen gangbare theologische opvatting over het priesterschap. Volgens hem vormde die arbeid zelfs een bedreiging voor het spirituele leven van de priesters. Dumont vestigt er ook de aandacht op dat de priester-arbeiders het verwijt kregen dat zij te sterk aanleunden bij het marxisme en dat ze deelnamen aan activiteiten die door communisten werden georganiseerd.

Anderzijds schetst Dumont dan weer mooi hoe bang de kerkleiding was voor de reactie van de publieke opinie als zij de priester-arbeiders zou erbieden om nog langer hun activiteiten uit te oefenen. De krant La Croix bestempelt het boek als een absolute aanrader voor iedereen die meer wil te weten komen over deze bewogen pagina uit de recente geschiedenis van de katholieke Kerk in Frankrijk. Robert Dumont is er volgens de krant erin geslaagd om een bijzonder spannend en boeiend boek te schrijven.

Bron: La Croix