Boek ‘De Theologie van het Lichaam’ voorgesteld

Het 600 pagina's tellende boek bundelt 130 catecheses die paus Joannes Paulus II van 1974 tot 1984 hield over de menselijke seksualiteit.
14/09/2016 - 14:33
Filip Hacour (links) en Vincent Kemme © Selina De Maeyer

Afgelopen zondag 11 september werd op het Feest van de Gezinnen in Scherpenheuvel de Nederlandstalige editie van De Theologie van het Lichaam voorgesteld door Filip Hacour, priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en verbonden aan het Johannes XXIII seminarie in Leuven, en Vincent Kemme, oprichter van Biofides, een apostolaat voor biologie en geloof. Het boek, uitgegeven bij Betsaida in Den Bosch (Nederland) met een voorwoord van kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, en mgr. Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, werd aan geboden aan mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van het aartsbisdom onder wiens auspiciën deze gezinsdag voor het aartsbisdom Mechelen-Brussel plaats vond en waaraan een 350-tal mensen deelnam.

Mgr. Leon Lemmens met een exemplaar van het boek © Selina De Maeyer

Antwoord katholieke Kerk op de seksuele revolutie

De Theologie van het Lichaam is een verzameling van 130 catecheses die paus Johannes Paulus II van 1979 tot 1984 op het Sint-Pietersplein in Rome verzorgde over de menselijke seksualiteit. Hij deed dat op basis van een manuscript voor een boek dat hij als bisschop van Krakau klaar had liggen voor publicatie toen het conclaaf hem tot paus verkoos, legt Vincent Kemme uit. Het gaat om een diepgaande personalistische, antropologische en tegelijk Bijbelse en theologische behandeling van de menselijke seksualiteit. De Theologie van het Lichaam wordt wel eens het antwoord van de katholieke Kerk op de ‘seksuele revolutie’ genoemd. Over de gehele wereld zijn er de afgelopen decennia instituten voor de Theologie van het Lichaam ontstaan. Het verbaast dan ook niet dat paus Franciscus uitvoerig uit deze catecheses geciteerd heeft in zijn recente exhortatie Amoris Laetitia, naar aanleiding van de twee gezinssynodes van 2014 en 2015.

Vertaalproject

Omdat De Theologie van het Lichaam nog maar heel gedeeltelijk in het Nederlands beschikbaar was, heeft een team van vertalers zich aan een vertaalproject gezet om dit bijna 600 pagina’s tellend document te vertalen. Het meest bekend is de Theologie in het Engelse taalgebied (Dr. Waldstein, Ave Maria University, VS) en meer recent ook in het Franse taalgebied door de inspanningen van Yves Semen (Universiteit van Parijs-Sorbonne). De vertalers hopen dat deze visie op de menselijke seksualiteit meer bekendheid mag krijgen in kerkelijke middens, met name onder jongeren en gezinnen in Nederland en Vlaanderen, zegt Kemme.

Meer info en bestellen