Boetprocessie trekt zondag weer door Veurne

27/07/2018 - 15:20

Zondag om 15.30 uur vertrekt de Boetprocessie aan de Sint-Walburgakerk in Veurne. Honderden figuranten stappen dan door de centrumstraten en beelden het leven van Christus uit.

De processie gaat terug tot het jaar 1626. Pater Jacob Clou van de Veurnse Sint-Niklaasabdij was op weg naar de abdij van Drongen toen hij zwaar ziek werd. Zijn reisgezellen besloten in Akkerghem (Gent) deel te nemen aan een kruisweg om er te bidden voor zijn genezing. Hoewel hij ziek was, wilde Clou ook zelf deelnemen. Toen hij met grote moeite de laatste statie bereikte, voelde hij zich genezen.

In 1637 stichtte Clou de ‘Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker’. Deze broederschap van leken moest o.a. ieder jaar de pas opgerichte Vastenkruisweg organiseren.

Voor de kruisweg in Veurne gebruikte Jacob Clou de bezinningsteksten die in Akkerghem werden gebruikt. Tot op vandaag worden deze oud-Vlaamse bezinningsteksten voorgelezen bij elke statie van de Veurnse kruisweg, die zoals vroeger in Akkerghem ook uitzonderlijk achttien staties telt.

(Foto: de processie in 1887.)

Meer info vind je op de website van de Boetprocessie