Bolivia: bisschoppen verontschuldigingen zich voor misbruik

Volgens zijn eigen dagboek heeft de overleden Spaanse jezuïet jarenlang tientallen kinderen misbruikt.
14/05/2023 - 12:11

De Boliviaanse bisschoppen bieden hun verontschuldigingen aan bij slachtoffers van seksueel misbruik, nadat onlangs een ernstig en schokkend geval van seksueel misbruik aan het licht kwam. De dader is Alfonso Pedrajas, een Spaanse jezuïet die als missionaris in Bolivia werkte en in 2009 overleed. Een neef kreeg het dagboek van Pedrajas in handen kreeg en maakte het over aan het gerecht. 

Het dagboek beslaat bijna 50 jaar en maakt duidelijk dat pater Pedrajas jarenlang tientallen Boliviaanse kinderen heeft misbruikt. Hij stond onder meer aan het hoofd van een school voor jongens uit arme plattelandsgezinnen. Zijn dagboeknotities tonen hem als een seksueel roofdier, dat systematisch kinderen heeft misbruikt. De Spaanse krant El Pais maakt melding van minstens 85 slachtoffers en schrijft dat zijn oversten daarvan op de hoogte waren. De krant heeft ook verschillende slachtoffers geïnterviewd.

De procureur-generaal van Bolivia Wilfredo Chávez zegt dat hij een onderzoek is gestart en sluit niet uit dat er vervolging dreigt voor kerkelijke functionarissen die het misbruik hebben toegedekt. De Boliviaanse bisschoppen schrijven in hun spijtbetuiging: Wij vragen de slachtoffers om vergeving. Wij willen hen vertellen dat we hun lijden en hun teleurstelling delen over deze ernstige gebeurtenissen die hun leven onherstelbaar hebben getekend en oorzaak zijn geweest van diepe pijn. Ook de Boliviaanse provincie van de Sociëteit van Jezus heeft gereageerd en aangekondigd dat de orde een klacht heeft ingediend bij de politie om een onderzoek in te stellen naar de zaak Pedrajas.

Bron: The Pillar