Boodschap paus Franciscus voor de veertigdagentijd

In zijn boodschap voor de veertigdagentijd spoort de paus gelovigen aan om de lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid te beoefenen.
18/02/2016 - 14:22

Op 10 februari, Aswoensdag, begint de 40-dagentijd. In een boodschap bij die gelegenheid stimuleert paus Franciscus gelovigen tot werken van barmhartigheid. Hij stelt dat geloof zich moet vertalen in concrete en dagelijkse gebaren die onze naasten zowel lichamelijk als geestelijk helpen.

Lichamelijke en geestelijke werken

De lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid helpen om door te dringen tot het hart van het evangelie, waar de armen de bevoorrechte ontvangers zijn van de goddelijke barmhartigheid.

De paus herhaalt zijn kritiek op een ontspoord ontwikkelingsmodel dat gebaseerd is op de aanbidding van het geld, waardoor de samenleving in de rijke landen onverschillig is geworden voor het lot van de armen, en zelfs weigert hun bestaan te erkennen. 

Tijd van bekering

Paus Franciscus wijst op het verband tussen de lichamelijke werken van barmhartigheid (huisvesten, bezoeken, kleden en voeden) en de geestelijke werken (raad geven, onderwijzen, vergeven, waarschuwen en bidden). Wie zorgt draagt voor de meest noodlijdende, raakt daarin de gekruisigde Christus aan in het besef dat hij zelf niet anders is dan een arme bedelaar. Zo ontvangt hij barmhartigheid. Mogen wij deze gunstige tijd tot bekering, niet vergeefs laten voorbijgaan, bidt de paus.

(VIS/I.Media)

Lees de Nederlandse vertaling van de pauselijke boodschap voor de veertigdagentijd.

© SIR