Borstkruis van Benedictus XVI gestolen uit Beierse kerk

De politie heeft een oproep gelanceerd naar getuigen om het kostbare borstkruis terug te vinden.
21/06/2023 - 13:35
De Sankt Oswaldkerk in Traunstein
De Sankt Oswaldkerk in Traunstein © Pfarrei St. Oswald Traunstein@Facebook

Een borstkruis dat was geschonken door paus Benedictus XVI (1927-2022) is op 19 juni gestolen uit de Sankt Oswaldkerk van Traunstein in Beieren. Het kruis stond sinds 2020 in een vitrine in de kerk. Die kast werd volgens de politie tussen 11.45 uur en 17.00 uur door onbekende daders opengebroken. Ze haalden ook geld uit de kassa van de stand waar folders en brochures worden verkocht.

Benedictus XVI schonk het borstkruis na zijn aftreden in 2013 aan de voormalige thuisparochie uit zijn jeugd. Paus Benedictus XVI verhuisde met zijn vader naar Traunstein toen hij twee jaar oud was. Hij bracht er ook een aanzienlijk deel van zijn jeugd door. In 1951 vierde hij er zijn eerste eucharistie na zijn priesterwijding. 

Uiteraard bestaan er vele kruisen en werden er ook meerdere als borstkruis gedragen door de Beierse paus, die in Marktl am Inn werd geboren. Maar volgens de politie en de parochie is het voorwerp van onschatbare waarde omdat het door Benedictus XVI werd geschonken omwille van zijn bijzondere band met de parochie. 

De Beierse recherche is een onderzoek gestart. Alle inwoners die onbekenden in de buurt van de kerk zagen rondhangen of die iets anders verdacht hebben gezien worden opgeroepen om zich te melden. 

Bron: Kathpress.at