Bosbranden Amazone: noodkreet van bisschoppen Latijns-Amerika
De spanningen tussen Latijns-Amerikaanse bisschoppen en de Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro, een notoir ontkenner van de klimaatopwarming die ermee dreigt om een tegensynode voor de bisschoppensynode over de Amazone te organiseren, bereiken een nieuw hoogtepunt. De kerkleiders hebben een gemeenschappelijke reactie gepubliceerd op de duizenden brandhaarden in het Braziliaanse Amazonewoud. De bisschoppen vragen internationale aandacht voor wat ze omschrijven als de zwaarste bosbranden in jaren. Tegelijk doen zij een oproep tot Brazilië, Bolivia en de wereldgemeenschap om de catastrofe dringend te stoppen. Ze onderstrepen dat het niet gaat om een banale brand, maar om de bescherming van de longen van onze planeet. Wij spreken onze solidariteit uit met de inheemse volkeren die in het getroffen gebied wonen.
Kwaad opzet
De exacte oorzaak van de woudbranden is onduidelijk, al bestaat er geen twijfel over dat een groot aantal branden kwaad opzet is. Feit is dat het aantal bosbranden in het Amazonegebied, in vergelijking met een jaar eerder, met maar liefst 84 procent is gestegen. Dat zorgt wereldwijd voor ongerustheid. President Jair Messias Bolsonaro heeft aangekondigd dat het leger wordt ingezet om de branden te blussen. Maar hij verzet zich met hand en tand tegen het voorstel van de Franse president Emmanuel Macron om de bosbranden in de Amazone tot onderwerp te maken van de volgende G7 van de belangrijkste wereldleiders. De landbouwlobby in Brazilië reageert ongerust. Daar wordt gevreesd voor de gevolgen van de bosbranden. Zij vrezen dat handelspartners het milieuprobleem zullen gebruiken als excuus om Zuid-Amerikaanse concurrenten van de wereldmarkt uit te sluiten. De onverzoenlijke reactie en de houding van de president op de buitenlandse kritiek versterkt die angst alleen maar. Ook de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo liet al weten dat het buitenland met nepnieuws over de Amazone zijn land slechts probeert klein te houden.
Klemens Paffhausen, de adviseur van Adveniat (Duitse hulporganisatie voor Latijns-Amerika, redactie) voor Brazilië, reageerde vanmorgen: De beloofde lagere tarieven van de vrijhandelsovereenkomst met de Mercosur-staten voor de invoer van rundvlees en soja uit Zuid-Amerika zullen leiden tot meer ontbossing. Volgens hem zijn er twee redenen voor de enorme toename van bosbranden in de regio: Grote landeigenaren steken het bos in brand en het regenwoud is al jaren opgedroogd. Bovendien is al 20 procent van het regenwoud in het Amazonegebied gekapt. Nog eens 40 procent is beschadigd.
Bron: Adveniat
Lees de brief van de bisschoppen van Latijns-Amerika (in het Nederlands).