Brand in de Sacra di San Michele

De legendarische bibliotheek van de abdij nabij Turijn, die wereldbekend raakte dankzij 'De naam van de Roos' van Umberto Eco, bleef gespaard.
25/01/2018 - 19:13

Een brand heeft ernstige brand- en waterschade aangericht aan de Sacra di San Michele, de eeuwenoude benedictijnenabdij die de Italiaanse auteur Umberto Eco inspireerde bij het schrijven zijn bestseller De naam van de Roos. De abdij, als een adelaarsnest bovenop de Pirchirianorots, werd door benedictijnen gebouwd tussen 983 en 987. Bij de brand van woensdagavond  raakte het dak zwaar beschadigd. De kostbare kunstwerken en de legendarische bibliotheek werden gered.  

Wij roken gisteravond roken vrij snel brandlucht en zagen vuur. Al kort daarna sloegen de vlammen uit de zolder, getuigtpater Joseph Bagattini (82). Het dak van het historische klooster in het zuiden van de Susavallei, nabij Turijn, ging reddeloos verloren. Omstreeks middernacht was de brand geblust. De schade wordt nu opgemeten. Alle kloosterlingen konden hun kamer verlaten of waren verhuisd naar een deel van de abdij buiten de gevarenzone. De paters konden al snel de brandweer verwittigen en er was een enorme solidariteit van de omwonenden.  

Bron: SIR